Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Compozitorul Săptămânii este Franz Liszt

Publicat: joi, 20 Februarie 2014 , ora 15.02

"Înregistrarea mea preferată este cea în care interpreteză Liebestraum, dar mă tem că am tot repetat discul până ce a "obosit". Ar fi grozav să aud aceeași variantă dar fără zgârieturi…

Arthur Rubinstein: În regulă. Liebestraum fără zgârieturi."

"Muzica este inima vieții. Ea vorbește despre dragoste; fără ea nu e este posibil să existe binele și cu ea totul este frumos" - spunea Franz Liszt (22 octombrie 1811 - 31 iulie 1886) despre "meseria" în care și-a desfășurat activitatea întreaga viață. Compozitor, dirijor și profesor - Franz Liszt a devenit cunoscut, la începutul celui de-al XIX-lea secol ca un virtuoz pianist.

A fost singurul fiu al funcționarului Ádám Liszt și al soției acestuia, Maria Anna. Raiding, localitatea natală, făcea pe atunci parte Transleithania, zona maghiară a Imperiului Austro-Ungar (format abia în 1867) motiv pentru care naționalitatea lui a devenit o temă controversată după destrămarea Imperiului.

Muzicologii îi împart viața în 3 perioade:

· Cariera de virtuoz (1820 - 1847) îi impune călătorii. Parisul era centrul general iar pianul instrumentul spre care se îndreaptau cu predilecție lucrările sale.

· Este numit director de muzică al Curții din Weimar. Atunci începe cea de a II a perioadă (1847 - 1861), considerate a fi cea mai fructoasă din punctul de vedere al creației sale. În paralel cariera solistică se afla la apogeu

· Roma și predilecția pentru muzica religioasă în compozițiile sale marchează cea de treia și ultimă perioadă (1861 - 1866).

Cert este că Franz Liszt rămâne unul dintre cei mai importanți compozitori ai "Noii Școli Germane". Mărturie stau opusurile sale: 13 poeme simfonice, Studiile transcendentale, Poemul simfonic "Preludiile", cele 3 concerte pentru pian sau cele 19 rapsodii ungare fiind doar câteva exemple.

Și dacă tot am pomenit de rapsodiile ungare... dacă putem vorbi de un "șlagăr" al lui Franz Liszt atunci acela este cea de-a doua rapsodie. O lucrare excelentă pentru a testa capacitățile tehnice ale pianiștilor. Copiii o cunosc cel mai bine. De ce? Explicația cea mai bună se găsește în materialul următor:

Lucian Haralambie