Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Vanessa-Mae este 'Interpretul Zilei'

Publicat: luni, 17 Februarie 2014 , ora 15.17

Vanessa-Mae: "Toți colegii mei au avut diferite ambiții. Își doreau să devină fie avocați, fie doctori... eu am vrut să fiu violonistă și sunt foarte norocoasă că mi-am putut îndeplini acest vis.

Am fost întrebată recent <<Vanessa Mae, vrei să fii un muzician serios sau doar un star pop?>> și asta în opinia mea înseamnă că ei cred despre muzica pop că este una ușoară, dar nu este deloc așa.

La 5 ani ascultam muzica lui Michael Jackson, dar cântam opusurile lui Mozart sau Mendelssohn.

Vioara, în opinia mea, este instrumentul cel mai apropiat de vocea umană. Poate crea toate acele emoții, stări... îți dă senzația că zbori...

Am început studiul pianului la 4 ani, iar un an mai târziu am descoperit vioara. Forma ei se aseamănă corpului uman sau cu o păpușă. Să țin acest instrument sub bărbie de mică mi s-a părut un gest afectuos."

Pamela Nicholson: Vanessa pentru mine rămâne un copil... Nici eu, nici soțul meu nu am vrut ca ea să urmeze această carieră. Avem foarte mulți prieteni muzicieni. Familia soțului meu a fost foarte apropiată de Benjamin Britten. Eu sunt pianistă, așa că știu foarte bine că este un mod de viață dificil.

Felix Andrievsky: Am ținut un jurnal de la prima lecție a Vanessei, pe atunci avea 9 ani. Avea o memorie remarcabilă în ceea ce privește lucrările mari. Fantezia Scoțiană, de exemplu, pregătită în 2-3 lecții.

Norman Lebrecht: În istoria violoniștilor au existat mai mulți <<copii minune>> care cântau minunat înainte de a împlini 10 ani, dar o făceau ca niște copii.

Vanessa-Mae: Știu că foarte mulți mi-au spus <<copil minune>> dar cred că până la urmă ține de fiecare în parte. Poți fi matur la 15, 25 sau chiar 45 de ani… Pe Mel l-am cunoscut la 14 ani; cunoștea toată activitatea mea în zona clasică. I-am spus că vreau să fac un album pop…

Mel Bush: Și a fost idee foarte bună. Reprezenta ceva nou, ceva diferit… am avut o perioadă în care chitara era la modă… dar cel mai popular și mai iubit instrument rămâne vioara."

Vanessa-Mae și persoane apropiate ei vorbind, în 1995, despre fenomenul muzical, pe atunci, încă la început de drum.

S-a născut în Singapore, tatăl este din Thailanda, iar mama din China și de la 3 ani locuiește în Marea Britanie. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, reușind să îmbine muzica pop cu cea clasică creându-și propriul stil - stilul Vanessa-Mae. Violonista care concurează pentru Thailanda la proba de schi alpin în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă 2014, de la Soci, este miercuri, 19 februarie, "Interpretul Zilei"- în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Ana Voinescu, de la ora 10.00.

Lucian Haralambie