Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Jukka-Pekka Saraste și povestea lui de succes

Publicat: joi, 6 Februarie 2014 , ora 14.17

"-Pentru cine dirijați: orchestră sau public?

-Cred că este un triunghi... sau mai degrabă un patrulater... pentru că în ecuație intră și compozitorul și lucrarea pe care o interpretezi. Dirijorul este doar cel care transmite mesajul compozitorului către orchestră. El este responsabil de ceea ce transmite unui ansamblu și nu vorbim aici doar de ceea ce face cu mâinile. În funcție de prestația dirijorului, orchestra transmite la rândul ei ceva publicului. Reacția spectatorilor se simte imediat și e incredibilă. Simți când 2000-3000 de oameni te urmăresc sau nu. Adevărul stă la baza acestei activități. Dacă interpretăm bine, dacă mesajul este transmis toți vor înțele, toți vor simți asta. Aceasta este provocarea <<meseriei>> să faci lucruri de care să fii sigur că au fost receptate."

Jukka-Pekka Saraste într-un interviu acordat în vara anului 2012. Și pentru că a vorbit despre activitatea dirijorală raportându-se la compozitor, ce spune muzicianul finlandez despre George Enescu?

"Sunt foarte stimulat de tot ceea ce înseamnă Enescu, și data trecută când am fost în România cu Filarmonica din Oslo am cântat Suita a III-a și am fost fascinat de stilul său foarte special și foarte personal de compoziție și de capacitatea lui de a pune împreună elemente muzicale dintre cele mai diverse, direcții și influențe diferite. Așa că am devenit foarte interesat și de muzica lui. Am cântat pe parcursul carierei mele destul de mult cele două rapsodii române ale lui George Enescu și cred că sunt lucrări orchestrale excelente."

Este răspunsul oferit de dirijorul Jukka-Pekka Saraste la una dintre întrebările lui Ștefan Costache, într-o încercare de decriptare a unei povești de succes.

Despre studiile urmate cu Jorma Panula în compania colegului Esa-Pekka Salonen, prietenul cu care avea să formeze Orchestra de Cameră Avanti!, despre festivalul de la Ekenäs și activitatea desfășurată cu Orchestra de Cameră a Finlandei Jukka-Pekka Saraste oferă detalii într-una dintre "Poveștile de succes ale muzicii". Duminică, 16 și 23 februarie, de la ora 10.30, la Radio România Muzical - o emisiune de Ștefan Costache cu arhivă audio la romaniamuzical.ro

Lucian Haralambie