Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Transmisiune directă din Barcelona

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2014 , ora 13.28

"Tocmai ce am încheiat filmările la Simfonia a IX-a a lui Beethoven, ultima a compozitorului, cu <<Oda Bucuriei>> scrisă de Schiller, partea a IV-a - cu soliști și cor - și ma gândesc constant la ... date! Compar date, lucru la care mă gândesc rar, având dintotdeauna o antipatie pentru memorarea lor (lucrul acesta vine după ce am studiat bătăliile britanice pentru un curs despre Shakespeare urmat în facultate). Dar, cum spuneam, după ce am dirijat această simfonie, tot felul de date mi-au venit în minte - Joseph Haydn și George Washington sunt născuți în același an - 1732, cu un secol înainte ca Goethe să scrie <<Faust>> și să moară la scurt timp după finalizarea lucrării. Mi-am pus întrebarea <<De ce sunt bântuit de aceste gânduri?>> și răspunsul a venit... totul se leagă de un an 1918 - anul în care m-am născut, anul în care se încheia primul Război Mondial. Astfel am obținut următorii termeni - PACE, ARMISTIȚIU, FRATERNITATE, PRIETENIE, DRAGOSTE, BUCURIE. Sunt cuvinte din oda lui Schiller și incluse de Beethoven în această muzică glorioasă"

Leonard Bernstein - pianist, dirijor și compozitor american despre Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, lucrare pe care o puteți asculta marți, 28 ianuarie 2014, în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Orchestra Simfonică Națională Daneză dirijată de Rafael Frühbeck de Burgos prezintă un program integral Ludwig van Beethoven. Simfoniile a VIII-a și a IX-a într-un concert care are loc la Sala Casals a Auditoriumului din Barcelona și este realizat cu participarea Corului "Ibercamera" și a soliștilor Ekaterina Metlova, Ana Ibarra, Christian Elsner și Reinhard Hagen.

Live din Barcelona, marți, 28 ianuarie de la ora 21,30 concertul Orchestrei Simfonice Naționale Daneze la Scena Europeană. Comentează Monica Cengher. Și puteți să-l reascultați aici, timp de 7 zile, începând din 29 ianuarie.

Lucian Haralambie