Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Compozitorul săptămânii este Manuel de Falla

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2014 , ora 13.13

Manuel de Falla (1876-1946) este unul dintre cei trei compozitori care au marcat, în prima jumatate a secolului XX, viața muzicală spaniolă și nu numai, într-o listă care îi include pe Isaac Albéniz și Enrique Granados.

Ce știm însă despre Manuel de Falla?

Îi cunoaștem opusurile: „Nopți în grădinile Spaniei” – Impresii simfonice pentru pian și orchestră, baletul „Amorul Vrăjitor” și cele patru Piese spaniole pentru pian. Sunt doar câteva exemple și în același timp propunerile de săptămâna aceasta (27-31 ianuarie) din cadrul rubricii „Compozitorul săptămânii” realizată de Marina Nedelcu.

Atunci veți afla detalii despre muzica și viața lui Manuel de Falla sau, pe numele întreg, Manuel María de los Dolores Falla y Matheu. Primii profesori de muzică i-au fost mama și bunicul, iar de la 9 ani a studiat pianul. Armonia și contrapunctul au urmat pe listă, urmând ca la 15 ani, Manuel de Falla să se îndrepte spre... literatură și jurnalism; chiar pune bazele revistelor El Burlón și El Cascabel. Anul 1893 este unul important pentru compozitorul spaniol. Ascultând un concert al cărui program cuprindea lucrările lui Edvard Grieg, Manuel de Falla, realizează că vocația sa este „cu siguranță, muzica”.

Daniel Barenboim – pian și Orchestra Simfonică din Chicago cu Placido Domingo la pupitru, Orchestra de Cameră a Teatrului „Lliure”, Orchestra „Philharmonia” din Londra dirijată de Carlo Maria Giulini și pianista Alicia de Larrocha sunt, printre alții, muzicienii care dau viață săptămâna aceasta opusurilor celui care este „Compozitorul Săptămânii” – Manuel de Falla - în emisiunea Arpeggio, de luni până vineri, de la ora 10,00.

P.S. : Știați că imagiunea lui Manuel de Falla a apărut pe bancnota de 100 pesetas, emisă în anul 1970?

Lucian Haralambie