Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Copilăria în jurul lumii, de 1 Iunie, la Radio România Cultural

Publicat: luni, 29 Mai 2023 , ora 12.50

De 1 Iunie, Radio România Cultural vă invită să faceți ocolul lumii prin voci de copii.

O călătorie geografică prin țări de pe diverse continente, dar - mai mult decât atât - o călătorie prin lumea celor mici, a ideilor și a gândurilor acestora, pentru a afla împreună dacă, într-adevăr, copilăria este universală.

Dacă lumile și mediile în care trăim sunt diferite, copilăria, bucuriile si valorile ei sunt aceleași? Este un copil care trăiește în război la fel cu unul care se bucură de pace? Ce îi aseamănă și ce îi diferențiază pe copiii care cresc în familii ultra-religioase, în familii cu părinți de același sex sau în familii de culturi diferite?

Am pus întrebări asemănătoare unor copii aparent foarte diferiți, iar răspunsurile le veți afla la emisiunea Orașul Vorbește, începând cu ora 9:00.

În vârstă de 10 ani, Ahmed din Tunisia ne spune, printre altele, ce ar schimba dacă ar fi conducătorul lumii într-o zi: Dacă aș avea putere, aș schimba toate legile lumii! Nu va fi nimeni care să atace o altă persoană. Totul se va face cu calm și liniște, nu va mai fi furie, nimeni să nu-l rănescă pe altul. Nu vor mai fi oameni care să se insulte unul pe altul pe drum! În mașină, de ce găsim oameni care strigă și insultă ca să treacă înaintea celorlalți? Putem să mergem cu toții, să ne distrăm, să trăim bine, să mergem unde vrem, fără să fim atacați sau supărați. Este nedrept să vezi pe cineva agresat de altul! Aș vrea și eu să schimb lumea, pe toată: construcții, drumuri, școli, secții de poliție, instanțe... totul.

Alexandra este o fetiță cu sindrom Down. La întrebarea: "Ce ai schimba la viața ta?", ne-a răspuns fără ezitare: Nu aș vrea să schimb nimic!

Agata are 13 ani și este din Rusia: Dacă aș conduce lumea, aș face multe organizații caritabile pentru oamenii și animalele fără adăpost, pentru ca mai mulți oameni și mai multe animale să trăiască confortabil. Aș mări pensiile și m-aș ocupa de reciclarea deșeurilor și curățarea planetei. M-aș apuca să repar drumurile și clădirile. Aș rezolva toate neînțelegerile și certurile politice! Mulți copii din țara mea visează, ca și mine, să călătorească, să se dezvolte, să studieze în străinătate, să-și poată cumpăra lucruri de firmă, și ca toți cei apropiați să le fie alături, dar - din păcate - aceste vise nu se pot împlini. Acum, în Rusia copiii învață fără să știe ce vor ajunge, ce vor să facă în viață. Nu mai au dreptul să aleagă. Doar visează să fie tratați ca oamenii, pentru că ei nu au nicio putere de decizie, spune ea.

Ce le place copiilor, ce nu le place, ce iubesc, ce urăsc, ce mănâncă cu plăcere, cum arată o zi a lor obișnuită, vom afla de la mai mult de 15 copii din diverse țări și de diverse condiții. Vor fi copii din Rusia, Tunisia, Norvegia, Spania, Australia, Irlanda și alte țări, copii din familii monoparentale, homoparentale, din familii minoritare, cu dizabilități. Cu toții vor împărtăși cu ascultătorii Radio România Cultural gândurile lor sincere și dorințele lor de mai bine, dătătoare de speranță și motivante pentru cei mari.