Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Aprecieri pentru Teatrul Național Radiofonic - Radio România la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, Chișinău

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2022 , ora 9.58

În perioada 15-25 septembrie, Teatrul Național Radiofonic - Radio România, reprezentat prin echipa de creație formată din Magda Duțu, realizator, scenarist și coordonator de proiect, Ion-Costin Manoliu, redactor și scenarist, Mirela Georgescu, inginer de sunet și regizor tehnic, Patricia Prundea, regizor muzical și Milica Creiniceanu, regizor de studio, a participat la a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, organizată de Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj Prezidențial acordat de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis.

Ediția din acest an s-a desfășurat sub genericul Artiștii pentru pace, libertate, speranță, fiind nu doar un festival de teatru, dar și un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, generator de idei și creativitate, în care au fost încurajate dezbaterile și diversitatea de opinii. Publicul din Chișinău a avut ocazia să vizioneze spectacole prezentate de teatrul gazdă și de alte 16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului, dar și de Teatrul Național Dramatic Academic Ivan Franko din Kiev.

O secțiune a fost dedicată Teatrului Național Radiofonic din București - Radio România. Audițiile cu public au avut loc în Sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu, fiind prezentate spectacolele: Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, dramatizarea și adaptarea radiofonică Magda Duțu, regia artistică Petru Hadârcă, Dionisie Erhan - Vlădica cel Sfânt al Unirii. Întruparea și Împărtășirea Sfințeniei, scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, regia artistică Petru Hadârcă, Dora d'Istria sau Prințesa Elena Ghica. Libertate și Destin, scenariu de Raisa Radu, adaptarea radiofonică Magda Duțu, regia artistică Maria Agnesa Pușcașu, Cazul Tudor Vladimirescu, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, Chipul lui Dumnezeu de Ion Costin Manoliu, adaptarea radiofonică și regia artistică Claudiu Goga, Maria Cebotari - Stea rătăcitoare, scenariu radiofonic de Magda Duțu, după cartea-album, cu același titlu, de Aurelian Dănilă, regia artistică Petru Hadârcă.

Participarea TNR la eveniment s-a bucurat de aprecierea spectatorilor și a specialiștilor. În urma celor șase reprezentații susținute, Teatrul Național Radiofonic - Radio România a primit Diploma Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, "pentru efortul de solidarizare și mobilizare a energiilor creatoare împotriva unui teatru de război, pentru un Teatru de artă, un Teatru al păcii, al libertății și al speranței" și medalia dedicată celor 100 de ani de la înființarea Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, emisă de Banca Națională a României.