Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Lansarea Târgului de carte Gaudeamus Radio România 2019

Publicat: vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 9.11

Cel mai longeviv și mai îndrăgit proiect românesc dedicat cărții, Târgul Gaudeamus Radio România, își va deschide porțile pe 20 noiembrie într-un nou spațiu, Pavilionul B2 Romexpo. Evenimentul, organizat de Radio România și ajuns în acest an la ediția cu numărul 26, se va desfășura în perioada 20 - 24 noiembrie, sub semnul aniversării a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Copreședinți de onoare ai ediției sunt două figuri emblematice ale acelor zile dramatice: poetul și jurnalistul Mircea Dinescu și Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

Conferința de presă care precede deschiderea ediției s-a desfășurat pe 14 noiembrie, la Centrul de Presă al Radio România. Cu acest prilej, Președintele Director General al Radio România, Georgică Severin, a ținut să afirme: "Târgul Gaudeamus Radio România din acest an este un târg profund modificat față de edițiile precedente. Și o să încep cu însăși brandul Radio România. În mod oficial, încă de la începutul anului, în toată Caravana Gaudeamus, am introdus acest brand. Pentru că, până la urmă, trebuie să acceptăm o idee: Târgul Gaudeamus este un element fundamental în promovarea cărții în România, este de departe cel mai mare târg de carte dar, în același timp, el este un produs al Societății Române de Radiodifuziune și are ca menire să promoveze Radio România. Această structură radiofonică care are în componență Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, posturile teritoriale, Radio România Internațional și așa mai departe. De aceea îngemănarea dintre Radio România și acest târg de carte nu-mi pare o exagerare, mi se pare o formă profundă prin care noi ne promovăm ca instituție media și culturală și, în același timp, sprijinim prin activitatea radioului cartea care, trebuie să recunoaștem, este de cele mai multe ori abandonată".

"Multă lume a crezut, la începutul anilor 90, că lumea nu mai are apetit pentru citit și pentru carte. Amintiți-vă că sălile de teatru erau goale, apăruseră televiziunile particulare și lumea stătea în fața televizorului. Constat cu bucurie că acum lucrurile stau altfel: tot mai multă lume se întoarce la lectură", a declarat Mircea Dinescu.

Deschiderea oficială a ediției cu numărul 26 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12:00, la standul Radio România din incinta evenimentului.

Inițiat de Radio România în urmă cu un sfert de secol, odată cu Târgul Gaudeamus Carte de Învățătură găzduit de Sala Radio - proiectul Gaudeamus Radio România este acum un reper solid și constant al pieței de carte din țara noastră. Cele peste două decenii de dialog între carte și radio au diversificat și extins permanent componentele programului, al cărui palmares numără astăzi 116 evenimente culturale de tip expozițional, peste 3.120.000 de vizitatori și peste 13.600 de manifestări. Prin anvergura și impactul fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, dar și prin numărul de participanți și vizitatori, Programul Gaudeamus Radio România plasează singurul post public de radio din lume care organizează târguri de carte, în postura de lider național pe piața evenimentelor expoziționale cu profil cultural-educațional.

Gaudeamus 2019 în cifre:

- peste 250 de expozanți, reuniți în 200 de standuri - un nucleu puternic și bine definit de edituri românești cu tradiție, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, producători și distribuitori de jocuri educaționale, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroși participanți în premieră;

- aproape 900 de evenimente editoriale și profesionale, care se vor desfășura la standurile expozanților și în spațiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Virgil Madgearu și cele două spații de evenimente denumite după doi dintre scriitorii care au avut un rol esențial în conturarea identității acestui proiect: Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii târgului și Mircea Sântimbreanu, președintele de onoare al primelor cinci ediții).

- peste 8.300 de metri pătrați de standuri (comparativ cu circa 6.000 la ediția precedentă), ceea ce reprezintă un record pentru un târg de carte din România.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 și 20:00.

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată și suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca și la edițiile precedente însă, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, alți profesioniști din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).

Premiile ediției cu numărul 26 a Târgului Gaudeamus Radio România vor fi decernate duminică, 24 noiembrie, la ora 17:00, astfel:

- Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanți) și Cea mai râvnită carte a târgului - premii acordate pe baza Votului Publicului;

- Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secțiunile publicații print, radio, TV, online (pe baza Votului Publicului) și agenții de presă (pe baza monitorizării efectuate de Agenția de presă RADOR) - decernat jurnaliștilor acreditați care vor reflecta derularea târgului;

- Premiul de excelență, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg și destinat finanțării totale sau parțiale a unui proiect editorial de importanță națională, cu ecouri internaționale;

- Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în și din limba română;

- Premiul Educația, acordat uneia dintre instituțiile de învățământ prezente la târg;

- Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Proiecte Gaudeamus Radio România

Concursul Național de Lectură Mircea Nedelciu Inițiat și organizat de Radio România, concursul se află în acest an la a 18-a ediție și urmărește să trezească în rândul liceenilor interesul pentru lectură. Finala națională 2019 va avea loc în cadrul Târgului Gaudeamus Radio România, sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 11:00, în spațiul de evenimente Mircea Nedelciu. Cei 6 participanți, elevi în clasa a XI-a, sunt câștigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga țară de studiourile regionale Radio România. Premiile vor fi oferite de Radio România și de Asociația Lions Club Millennium.

Tombola Gaudeamus, derulată pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, va avea în acest an zeci de premii atractive: două laptopuri, două televizoare, 6 tablete și pachete de accesorii și echipamente multimedia oferite de sponsorii ediției: IndECO Grup, Info Touch Systems și Jerry's Pizza.

Cărțile se întorc acasă: campanie de donație de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus Radio România, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 170.000 de volume au ajuns, datorită expozanților și a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua și pe parcursul acestei ediții a Târgului Gaudeamus Radio România; donațiile de carte se primesc în intervalul 20 - 23 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 și 20:00.

Invitați de nota 10: Olimpicii României - va aduce în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, atrăgând atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. 21 de elevi din București, medaliați cu aur la concursuri internaționale la diverse discipline, vor fi premiați în cadrul unei festivități care va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15:00. Premiile vor fi oferite de Asociația Lions Club Millennium și de Radio România.