Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Expoziție foto la Sala Radio - 'Afghanistan: Chipuri ale războiului'

Publicat: joi, 31 Octombrie 2019 , ora 9.18

Zâmbetele copiilor afgani, tricolorul de pe uniforma militarilor români sau instantanee din viața de zi cu zi în satele de lângă Kandahar sunt câteva din cadrele care compun expoziția Afganistan: Chipuri ale războiului, deschisă în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie, în foaierul Sălii Radio. Vernisajul expoziției va avea loc la Centrul de presă al Radio România vineri, 1 noiembrie, de la ora 11.

Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile corespondentului nostru Ilie Pintea în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-a întâlnit acolo, din 2013 și până acum, are o poveste. A călătorit cu militarii români în mai multe baze din această țară a contrastelor, a văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp, și a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcă pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteți vedea expuse la Radio România sunt cu oameni - copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor, pentru că războiul asta înseamnă pentru jurnalistul nostru: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut Ilie Pintea.

Expoziția de față este prima expoziție de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, vernisată chiar de Ziua Națională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu mașină capcană. Ilie Pintea l-a cunoscut și intervievat pe Mădălin la Kandahar cu puțin înainte de moartea sa. Expoziția a fost vernisată anul trecut, chiar de Centenarul României, la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, dar și la Institutul Cultural Român din București, iar o parte dintre fotografii au fost prezentate într-o expoziție colectivă a corespondenților de război ai Radio România.

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. El a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa din teatrul de operații Afganistan, alături de militarii români.