ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural a prezentat la conferința Media 2020 proiectul: 'Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Centrul și Estul Europei'

Publicat: joi, 3 Octombrie 2019 , ora 17.01

"Cred că este cel mai interesant proiect, pentru că putem asculta reflecțiile personale ale oamenilor despre ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă. Mai devreme, când am semnat acordul de parteneriat, spuneam că nu mi-am imaginat niciodată pe când eram tânăr și era perioada comunistă, că voi veni vreodată la București și voi susține un discurs ca cel de astăzi, pentru că în acea vreme, viețile noastre, ale celor din Vest și ale celor din Est erau atât de separate. Cred că acest proiect este o minunată oportunitate de a arăta cum viețile noastre s-au schimbat în bine", a declarat Graham Ellis - Deputy director, BBC Radio, President EBU Radio Committee, President Prix Italia după prezentarea proiectului "Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Centrul și Estul Europei"

Este proiectul original inițiat de Radio România Cultural și prezentat celor peste 40 de reprezentanți ai celor mai importante organizații de media publică din Europa și Asia-Pacific, prezenți la București cu prilejul celei de-a cincea ediții a Conferinței Media 2020, organizată de Radio România în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) și desfășurată pe 3 octombrie, sub genericul Crossing Borders in the Digital World.

Mai multe radiouri naționale din Europa Centrală și de Est s-au alăturat inițiativei Radio România Cultural de a celebra și a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuți de la căderea regimurilor comuniste, prin realizarea unei serii de documentare radio originale. Prin intermediul poveștilor personale, menite să evidențieze puncte comune din istoria recentă a Estului Europei, începe o cercetare amănunțită asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Deopotrivă, poveștile vor reflecta modificările apărute în paradigma individuală: "Ce înseamnă libertatea pentru generația tinerilor care au crescut în acești 30 de ani?"

Ideea îi aparține Mariei Balabaș, realizatoarea emisiunii Dimineața Crossover și este dezvoltată împreună cu George Gîlea, realizatorul matinalului Espresso, cu sprijinul Departamentului Relații Internaționale al Radio România.

"În 2018, la Praga, am prezentat un documentar radio, bazat pe o poveste petrecută în anii '90, în România. Am primit două feluri de reacții: din Europa de Vest și din cea de Est. Chiar atunci am avut intuiția proiectului, ca o dorință niciodată exprimată de a găsi căi de comunicare cu cei crescuți într-un mediu socio-istoric asemănător cu al meu. Mi-a devenit clar că împărțim o istorie comună, pentru care nu avem spații de discuție. Așa s-a născut "Crescuți pentru a fi liberi", din nevoia de a asculta povești personale ale Europei de Est", a declarat Maria Balabaș

"Generația noastră, marcată de migrație, este împărțită în cei care au plecat și cei care au rămas, și este definită de copilăria trăită aici, în haosul anilor 90. De sărăcia din perioada de tranziție, dar și de tot ce venea nou spre noi: filme americane, muzică britanică și pop culture de tot felul, pentru prima dată liber, fără cenzură. În proiectul ''Crescuți pentru a fi liberi'' am intrat, alături de Maria, în primul rând pentru a mă dumiri eu, personal, dacă putem vorbi despre o generație comună a Europei de Est și ce îi definește pe tinerii din România care au crescut în democrație?", spune George Gîlea.

Documentarele vor fi transmise concomitent, de fiecare participant în parte, pe data de 9 noiembrie, ziua în care se celebrează oficial căderea Zidului Berlinului.

Amănunte pe www.radioromaniacultural.ro