Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

A fost odată comunism - Proiect special Radio România Cultural

Publicat: joi, 26 Septembrie 2019 , ora 16.27

Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Concretizată în pagini de memorialistică, această istorie dă glas unora dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, plus unor mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.

A fost odată comunismeste o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanți ani ai comunismului românesc, completată de explicații concrete ale istoricilor care au studiat această perioadă.

Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandra Halic și alți importanți actori ai scenei românești dau gals acestor pagini obținând, astfel, un proiect audio care reflectă cele mai importante etape ale perioadei comuniste din România, structurate în capitole precum: Naționalizarea, Securitatea, Deportările, Canalul, Colectivizarea, Eliminarea proprietății private, Închisorile de femei și de bărbați, Avorturile, Casele de copii etc.

În perioada 30 septembrie - 15 decembrie, puteți asculta aceste pagini sonore în emisiunile Espresso și GPS Cultural, proiectul concretizându-se editorial și într-un audio-book care va apărea curând la editura Casa Radio, iar campania se va încheia la finalul anului, cu podcast-uri într-o secțiune pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.

Paginile de istorie vor fi dublate, în aceeași perioadă, de mărturii venite parcă în direct din iadul comunist, mărturiile celor care au pătimit în cumplitele închisori. Acestea se regăsesc în înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu - documente sonore unice pe piața media din Romania, păstrate în Fonoteca de Aur a radioului public.

Sub genericul Amintiri din temnițele comuniste, se vor auzi, zilnic, voci ale unor personalități precum: Valeriu Anania, Bartolomeu Anania, Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, Dumitru Stăniloaie, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții.

"Să nu ne răzbunați!", a fost îndemnul pe care Mircea Vulcănescu l-a lăsat atunci când a trecut la cele veșnice, la 28 octombrie 1952, în închisoarea de la Aiud. Nouă ne rămâne, așadar, datoria aducerii aminte... pe frecvențele Radio România Cultural!

Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire națională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producție originală culturală și informație din toate zonele culturii, la nivel național și internațional. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

Serviciul Comunicare și Relații Publice