ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

TNR - dublă avanpremieră la Chișinău

Publicat: luni, 16 Septembrie 2019 , ora 16.07

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, două spectacole-document dedicate sopranei Anastasia Dicescu - marți, 24 septembrie, la Radio România Cultural, între orele 19:00 - 21:00: Bucuria muzicii și Aria destinului. Scenariul radiofonic: Magda Duțu și Manuella Popescu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

În avanpremieră, spectacolele vor fi ascultate la Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a V-a, secțiunea dedicată Teatrului Național Radiofonic - Radio România. Audițiile vor fi organizate pe 19 și 20 septembrie, de la ora 14:00, în Sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu. Intrarea liberă.

Anastasia Dicescu - Bucuria muzicii. Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Gabriela Popescu, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Ghenadie Gâlcă, Orodel Olaru, Ana Tkacenko, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu. Fragmente din arii de operă interpretate de soprana Angela Gheorghiu. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Anastasia Dicescu - Aria destinului. Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuție: Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Ana Tkacenko, Orodel Olaru, Ioan Pavel, Ion Arcudeanu, Ghenadie Gâlcă, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Patricia Prundea, Stelică Muscalu. Participă: Manuella Popescu - strănepoata lui Pavel Victor Dicescu. Fragmente din arii de operă interpretate de soprana Angela Gheorghiu. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Cele două scenarii radiofonice - Anastasia Dicescu - Bucuria muzicii și Anastasia Dicescu - Aria destinului - realizate pe baza arhivei documentare a familiei, a mărturiilor celor apropiați, a informațiilor din presa vremii, scot la iveală o personalitate puternică, dintre cele pe care teritoriul dintre Prut și Nistru le-a dat poporului roman, culturii naționale și universale - soprana de mare talent, profesoara de canto și regie de operă Anastasia Dicescu. Figură de seamă a liricii basarabene în perioada interbelică, Anastasia Dicescu a lăsat amprente puternice în cultura muzicală românească.

S-a născut la 27 februarie 1887, în comuna Gălești, județul Orhei, fiind descendenta uneia dintre cele mai cunoscute și distinse familii de boieri din stânga Prutului. Părinții săi, Pavel Victor Dicescu și Eugenia Dicescu, născută Feodosiu, se trag dintr-o veche ramură nobiliară din stânga Prutului. Pavel Victor Dicescu a fondat, în 1905 Societatea Culturală Moldovenească și a militat activ pentru învățământul școlar din Basarabia cu predare în limba română.

Anastasia Dicescu a fost primul director al Conservatorului Unirea din Chișinău, instituție înființată acum o sută de ani la inițiativa lui George Enescu, a cărui prietenă și colaboratoare a fost. A pus bazele Societății Muzicale Românești din Basarabia, fiind președinta acestei societăți până în 1940.

A abordat cele mai complicate roluri de soprană din literatura muzicală universală: Margareta, în Faust de Charles Gounod, Fata de împărat, în Luceafărul de Nicolae Bretan, Lola, în Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Venus, în Tannhäuser de Richard Wagner, Madama Buttrefly, în opera lui Giacomo Puccini, Mimi, în Boema de Giacomo Puccini, Violetta, în Traviata de Giuseppe Verdi, Nedda în Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, Michaela în Carmen de Georges Bizet, Gilda în Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lakmé în opera lui Leo Delibes.

A susținut arta lirică și a stimulat talentul tinerilor din clasa de operă a Conservatorului. A fost printre primii artiști lirici basarabeni care au urcat și s-au afirmat pe scena operei românești, ilustrându-și vocația în roluri de coloratură, pe care le-a interpretat cu inteligență și măiestrie.

Artistă de o mare exigență profesională, cu o voce excepțional cultivată și o tehnică pe măsură, cu un repertoriu bogat de operă și lied, a fost recunoscută și foarte apreciată pe marile scene teatrale din țară și din străinătate. A fost răpusă de tuberculoză, asemenea Violettei din Traviata - rolul său preferat, la moșia unor prieteni de lângă Blaj.

Regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, a alcătuit o distribuție formată din actori ai teatrelor din București (Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Ioana Calotă, Marcelo Cobzariu, Mircea Constantinescu, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu, Ioan Pavel) și actori ai Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău (Anatol Durbală, Ghenadie Gâlcă, Ana Tkacenko, Alexandru Pleșca, Petru Hadârcă).

Regia muzicală este semnată de Patricia Prundea și Stelică Muscalu, care au folosit fragmente din arii de operă interpretate de soprana Angela Gheorghiu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Redactor: Costin Manoliu.

Cele două spectacole vor fi difuzate și la Radio România Internațional: sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 23:00 - Anastasia Dicescu - Bucuria muzicii, iar sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 23:00 - Anastasia Dicescu - Aria destinului.

Serviciul Comunicare și Relații Publice