Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Compozitorul Vladimir Cosma, aniversat la Radio România Cultural

Publicat: joi, 11 Aprilie 2019 , ora 12.47

Compozitorul Vladimir Cosma este invitatul Magdalenei Tara, în emisiunea Povestiri din studioul artelor de sâmbătă, 13 aprilie, ora 20:30, într-un interviu difuzat la Radio România Cultural.

Vladimir Cosma este compozitor, dirijor și violonist francez, de origine română. Pe 13 aprilie va împlini 79 de ani și va fi aniversat în studioul Radio România Cultural. S-a născut la București, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Theodor Cosma, a fost pianist și dirijor, iar mama sa, Carola, compozitor.

După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris unde își continuă studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare.

Începând din 1964 a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar apoi s-a consacrat compoziției. Scrie diferite lucrări, printre care: Trois mouvements d'été pentru orchestră simfonică, Oblique pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet Volpone pentru Comedia Franceză.

În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: Alexandre le Bienheureux. De atunci, Vladimir Cosma a compus peste 300 de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese, printre care: Marele Blond cu un pantof negru, Diva, Aventurile rabinului Jacob, La Boom, La Chevre etc.

Vladimir Cosma a compus opera Marius și Fanny, după Marcel Pagnol, a cărei premieră a avut loc la Opera din Marsilia, cu Roberto Alagna și Angela Gheorghiu în rolurile titulare și Jean-Philippe Lafont în rolul lui César.

În paralel, s-a consacrat dirijării și rescrierii propriilor compoziții muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică. A dirijat mari orchestre simfonice, în compania unor soliști prestigioși: Ivry Gitlis, Vadim Repin, Wilhelmenia Fernandez, Silvia Marcovici, Patrice Fontanarosa, Jean-Luc Ponty, Didier Lockwood, Stanciu Simion "Syrinx", Philip Catherine.

Compozitorul Vladimir Cosma a primit două premii Cézar pentru Cea mai bună muzică de film: Diva (1982) și Le Bal (1984), două premii 7 d'Or pentru Cea mai bună muzică TV în 1986 și 1991, și diferite alte premii și distincții. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină în întreaga lume: Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda și țările scandinave.

Vladimir Cosma este Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului Des Arts et des Lettres.