Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: luni, 21 Ianuarie 2019 , ora 14.15

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 22 ianuarie, de la ora 20:00, la Radio România Cultural, o nouă producție realizată în cadrul proiectului Scriitori români interbelici și Marea Unire: George Topîrceanu - Amintiri din Marele Război. Scenariu radiofonic de Ema Stere după Amintiri din luptele de la Turtucaia și Pirin Planina de George Topîrceanu. Regia artistică: Attila Vizauer.

În distribuție: Mihai Constantin, Cristian Iacob, Matei Constantin, Constantin Cojocaru, Viorel Păunescu, Ioan Brancu, Eugeniu Cozma, Dan Clucinschi, Daniel Tudorică, Ionuț Kivu, Cornel Mihalache, Lia Gherman, Costas Mincu, Voicu Hetel, Nicolae Călugărița, Mirela Petrescu, Irina Cărămizaru, Roberto Grigore, Stelică Muscalu, Robert Radoveneanu, Lucian Iftime, Cătălin Frăsinescu, Dan Bobe, Sorin Aurel Sandu, Angel Popescu, Denis Hanganu, Ion Gheorghe Arcudeanu, Cristi Dionise, George Grigore. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Țundrea. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră marți, 22 ianuarie, de la ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul radiofonic George Topîrceanu - Amintiri din Marele Război aduce în atenția publicului o latură profundă a operei lui George Topîrceanu - mărturiile sale asupra participării la evenimentele primului război mondial, impresiile sale dramatice din campaniile militare și din prizonieratul în Bulgaria. Scenariul este bine articulat și structurat, alternând discuțiile dintre George Topîrceanu și editorul său, cu momentele de război, care aduc în prim plan imagini foarte sugestive, dure și încărcate de dramatism. Din relatările lui Topîrceanu, Ema Stere a extras esențialul, transpunând secvențele pline de tensiune și emoție în limbaj radiofonic.

Regizorul Attila Vizauer a izbutit un spectacol foarte viu, cuprinzător, alcătuit dintr-o gamă largă și variată de emoții, idei și sentimente. George Topîrceanu - Amintiri din Marele Război are forță evocatoare, tragism, neliniști, accente lirice și, în egală măsură, duioșie și umor. Este un spectacol unitar, împletind secvențele de război cu povești de viață, izbutind să creeze un adevărat film al desfășurării evenimentelor acelor vremuri zbuciumate. Un film în care ascultătorul de teatru radiofonic se integrează, simțind că face parte din acea desfășurare teribilă de forțe, o experiență istorică brutală ce deschide însă o posibilă cale către umanitate, poezie, cunoaștere, înțelegere umană.

"Mi se părea că e un basm, / Când gloanțele veneau din vale"... Cele două versuri din De profundis, poezia care deschide inspirat spectacolul radiofonic, sintetizează drama trăită de George Topîrceanu în luptele din primul război mondial și, în același timp, vorbesc despre felul în care poetul a privit ororile războiului, lumea și, în ultimă instanță, moartea. Un spirit superior, contemplând atrocitățile unei încleștări lipsite de sens.

O foarte bună realizare auditivă caracterizează spectacolul George Topîrceanu - Amintiri din Marele Război, alternanța de planuri născând universuri sonore distincte, în care vocile actorilor se înglobează firesc. Distribuția spectacolului radiofonic cuprinde nume importante ale teatrului românesc.

În rolul lui George Topîrceanu, în diferite etape ale vieții sale, regizorul Attila Vizauer a avut inspirația de a distribui doi actori. Topîrceanu la vârsta maturității și tânărul sergent de pe front și din prizonierat sunt întruchipați de Mihai Constantin și Matei Constantin, tată și fiu, două ipostaze distincte și totuși apropiate, două fațete ale aceluiași întreg, două individualități actoricești ce pun în valoare, unitar, dimensiunea tragică a războiului, iminența morții, dar și simțul umorului, ironia și autoironia lui Topîrceanu.

Spectacolul este o tulburătoare pagină de istorie, un act de cinstire a memoriei celor căzuți în lupte, o producție sonoră evocatoare, care restituie publicului momente semnificative din primul război mondial și întregește portretul unui autor complex.