Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic, premiere la Radio România Cultural

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2017 , ora 12.53
Doaga de Doru Moțoc

Luni, 11 decembrie, de la ora 16:00, Teatrul Național Radiofonic vă invită la Teatrul Dramaturgilor Români (Calea Griviței nr. 64 - 66), la audiția cu public, a spectacolului Doagade Doru Moțoc, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihai Lungeanu. Intrarea liberă. Premiera radiofonică va avea loc marți, 12 decembrie, ora 20:00, la Radio România Cultural.

În distribuție: Gabriela Popescu, Ioana Calotă, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Daniel Badale, Mihai Dinvale, Dan Aștilean, Ionuț Kivu, Vasile Manta.

Doagade Doru Moțoc este o comedie de moravuri în două părți, o oglindă teatrală fidelă a profilurilor morale contemporane, o cavalcadă de situații și caractere comice, construite în buna tradiție a comediilor lui Teodor Mazilu, Ion Băieșu, ori Dumitru Solomon. Cu un umor agreabil, lipsit de vulgaritate, dar acid și necruțător, personajele lui Doru Moțoc se întrec în a-și demonstra reciproc inadaptarea la vremurile noi. Pretextul doagei pierdute (sau sărite) face trimitere la pierderea echilibrului, a rațiunii, a normalității, a armoniei și firescului relațiilor interumane în societatea românească de după 1989. Situațiile hilare, bine conduse și structurate, prezintă în tușe caricaturale un eșantion al umanității adunate întâmplător într-o stație de autobuz. Locul devine o veritabilă scenă de teatru prin care trec tipologiile lumii de azi cu poveștile caracteristice tranziției românești. Printr-o distribuție bine aleasă și atent echilibrată, piesa oferă ascultătorilor plăcerea unei comedii de "modă nouă" cu personaje fără epocă: șeful, femeia ușoară, angajatul slugarnic, întreprinzătorul interlop.

Doru Moțoc este un autor dramatic cu piese montate în țară și străinătate, apreciat pentru piese ca Zborul - ce fericire, Undeva o lumină sau La Colorado, aproape de stele. Dramaturgul este creatorul conceptului de "teatru imaginativ", adică teatru fără didascalii, dar și un consecvent susținător al dramaturgiei contemporane, organizând 15 ediții ale Festivalului bienal de dramaturgie Goana după fluturi din Tetoiu (jud. Vâlcea).

Regia de montaj: Monica Wilhelm și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia muzicală: Patricia Prundea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihai Lungeanu.


Superproducția Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră superproducția Quo Vadis deHenryk Sienkiewicz. Traducerea: Stan Velea. Dramatizarea radiofonică: Rodica Suciu Stroescu. Regia artistică: Diana Mihailopol. Cele opt episoade ale serialului radiofonic Quo Vadis se vor difuza în perioadele 11-15 și 18-20 decembrie, de la ora 22:30, la Radio România Cultural.

Selecțiuni din serialul Quo Vadis vor putea fi audiate în avanpremieră marți, 12 decembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Români (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Distribuția: Marius Stănescu, Marius Bodochi, Mihai Constantin, Gelu Nițu, Constantin Dinulescu, Dan Aștilean, Oana Maria Mărgineanu, Rodica Lazăr, Emilia Popescu, Crina Mureșan, Rodica Mandache, Marian Lepădatu, Gavril Pătru, Dan Clucinschi, Gavriil Pinte, Alexandru Potocean, Orodel Olaru, Petre Nicolae, Ștefan Velniciuc, Amalia Ciolan, Nicolae Călugărița, Mihai Verbițchi, Vasile Manta, Marius Călugărița, Ioana Calotă, Ruxandra Maniu, Cristian Simion, Violeta Berbiuc, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Domnica Țundrea, Alexandru Philippide și copilul Silviu Stănescu. Interpret la instrumente cu coarde Victor Prundea. Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală și corepetitor: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Teatrul Național Radiofonic și-a propus să îmbogățească Fonoteca de aur a radioului public cu serialul Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz, superproducție radiofonică, ipostază sonoră remarcabilă a unui puternic și tulburător roman, care, pe fundalul unei povești de iubire, înfățișează Roma secolului I după Hristos și persecutarea creștinilor în perioada lui Nero. Împăratul ucigaș, crud și răzbunător, este, în egală măsură, în viziunea lui Sienkiewicz și implicit în transpunerea radiofonică, un personaj grotesc, un cabotin, un clovn închipuit, obsedat de calitățile lui de poet. Dincolo de întâmplările ce se desfășoară într-o succesiune rapidă și captivantă, importantă devine descoperirea creștinismului, o religie a sacrificiului și a iubirii necondiționate. Titlul romanului este reprezentat de întrebarea pe care Sfântul Petru i-a adresat-o lui Iisus Hristos, pe care l-a întâlnit atunci când voia să fugă din Roma: Quo Vadis, Domine? (Încotro, Doamne?).

Henryk Sienkiewicz este unul dintre cei mai mari autori polonezi și o voce distinctă în proza europeană de factură realistă. Pentru romanul Quo Vadis, el a primit în 1905 Premiul Nobel.

Dramatizarea radiofonică excelent realizată de Rodica Suciu Stroescu a extras întâmplările esențiale ale romanului, așezându-le într-o succesiune elocventă, în scene de o mare plasticitate. Diana Mihailopol s-a apropiat de acest univers fascinant cu duioșie și înțelegere, izbutind un spectacol armonios care accentuează semnificațiile textului. Considerațiile asupra istoriei, gândurile despre mecanismul puterii politice se îmbină cu ironia, cu lirismul și cu pasaje de o neînchipuită frumusețe... Iubirea este privită nu doar ca sentiment ce se naște între doi oameni, ci transcende viața și devine iubire în sens creștin, iubire de oameni și iubire a divinității.

Distribuția spectacolului radiofonic adună mari nume ale momentului teatral actual, actori extraordinari, chemați să se confrunte cu partituri generoase, nuanțate și extrem de ample, cărora le-au dat viață într-un chip tulburător.

Muzica, plină de forță evocatoare, aleasă cu profundă sensibilitate și totodată cu știința dozei exacte, de către regizorul muzical Patricia Prundea și coloana sonoră realizată de Vasile Manta contribuie la împlinirea unui întreg artistic rafinat.

Astfel, serialul radiofonic Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz reînvie o lume și ne determină să vedem cu ochii minții, în tablouri vii, cu o mare putere de sugestie, întâmplări dramatice, neprevăzute, cu un puternic impact emoțional.