ACUM:
14.49
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 România valorilor muzicale (II)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Mesaj al Societății Române de Radiodifuziune la trecerea în neființă a Majestății Sale, Regele Mihai I al României

Publicat: marți, 5 Decembrie 2017 , ora 15.57

Am aflat cu adâncă mâhnire de trecerea în neființă a Majestății Sale, Regele Mihai I al României. Ne-a părăsit un om unic, cu o statură morală și politică exemplară, care până în ultimele sale clipe, de vremelnică slăbiciune și durere omenească, a rămas cu inima și gândul la națiunea căreia i-a dedicat întreaga viață.

În aceste momente, toți cei care facem parte din Societatea Română de Radiodifuziune privim în urmă și vedem nu doar oglinda unei epoci, nu doar anii de domnie zbuciumată, nedreptatea unei abdicări impuse și anii de exil, departe de țară. Vedem, mai ales un tânăr carismatic, un rege care a știut să-și îmbărbăteze ostașii, un om de stat care, în pofida vârstei, a găsit înțelepciunea necesară unor dificile dar inspirate decizii istorice prin care a fost scurtată conflagrația mondială și au fost salvate sute de mii de vieți omenești.

Privim în urmă cu mândrie și vedem parcursul a două instituții fundamentale ale României moderne, Regalitatea și Radioul public. Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, dar actul de naștere a fost semnat de Regele Ferdinand, încă din octombrie 1926. Putem spune cu mândrie că Radio România a pornit la drum prin inițiativă regală.

La Radio România s-au transmis către națiune cele mai importante mesaje ale Regelui, rămânând memorabil anunțul repetat "Atențiune! Lăsați aparatele deschise! Vom transmite un comunicat important pentru țară!", anunț care prevestea proclamația către țară, din seara de 23 august 1944, privind întoarcerea armelor împotriva nemților și alierea cu Uniunea Sovietică. Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a redevenit, din 1990, o prezență frecventă la Radioul public și în publicațiile pe care radioul le-a editat.

Radio România a încercat prin toate gesturile sale nu doar să consemneze documente istorice, oricât de complexe, ci mai ales să dovedească, cu respect și onoare, că a fost alături de rege din tot sufletul.

Cu durere în suflet îi mulțumim Majestății Sale, Regelui Mihai I al României pentru căldura, simpatia și înțelegerea pe care le-a arătat mereu față de Radio România.

Georgică SEVERIN
Președinte Director General

(5 decembrie 2017)