ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Afganistan: chipuri ale razboiului

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 16.31

Dincolo de dramatismul conflictului care macină Afganistanul, dincolo de tragediile care fac breaking news și de diferențele uriașe, dar nu de nedepășit, dintre mentalitatea orientală și cea occidentală, războiul de aici înseamnă, în primul rând, oameni.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcă pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi.

Pentru orice fotograf, o incursiune în acest spațiu e o sursă inepuizabilă de inspirație, iar în misiunile desfășurate în ultimii ani alături de Armata Română corespondentul Radio România Ilie Pintea a avut ocazia să fotografiez chipuri care, fără cuvinte, spun povestea acestui război.

Nu mai puțin de 50 de fotografii realizate în Afganistan vor putea fi văzute chiar în baza militară de la Kandahar, în cadrul unei expoziții eveniment, realizată de Radio România în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale. Evenimentul este dedicat memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, militar al Batalionului 280 Infanterie Focșani, căzut la datorie în teatrul de operații la 15 septembrie anul acesta, iar vernisajul va avea loc chiar de Ziua Națională a României, în prezența unor înalți oficiali ai Coaliției.

Fotografiile realizate de jurnalistul Radio România de-a lungul mai multor ani pun în valoare în valoare sacrificiul militarilor care își fac datoria în Afganistan, inocența copilăriei și frământarea pentru prezentul nesigur oglindită pe chipurile localnicilor din Afganistan. Contextul acestui vernisaj este cât se poate de potrivit, deoarece anul acesta România marchează 20 de ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA și 15 ani de prezență a Armatei Române în teatrul de operații Afganistan. În plus, dedicând această expoziție memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica (Ilie Pintea a fost jurnalistul care l-a fotografiat și intervievat pentru ultima dată) subliniem o dată în plus faptul că parteneriatul acesta nu este doar unul la nivel de state, ci unul despre oameni.

Chipurile războiului

Orice militar care ajunge în misiunile de patrulare din teatrul de operații vă poate spune că cei mai curioși și dornici de a comunica sunt copiii afgani care, parcă în ciuda faptului că s-au născut și trăiesc în mijlocul unui conflict de proporții, sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Copiii aceștia, care zâmbesc din toată inima spre aparatul de fotografiat, pot fi luptătorii de mâine ori pot fi cei care pun capăt unui conflict ce pare să nu se mai sfârșească. În ciuda sărăciei și a războiului, ei se bucură de copilărie: și-au făcut un teren de fotbal la câteva zeci de metri de turnul din care o mitralieră supraveghează perimetrul bazei militare Kandahar ori aleargă pe ulițele pline de praf, în jurul plutonului românesc sosit la maliqul satului.

În misiune ori în timpul dintre două patrule, militarii întâlniți în Afganistan i-au dat prilejul jurnalistului să observe cum te schimbă războiul, iar imaginile cu ei dau măsura dedicării totale de care e nevoie pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au de făcut, dar și camaraderia profundă care se naște între oameni într-un astfel de loc.

Cât despre portretele localnicilor - mulți cu priviri neîncrezătoare, mulți cu un zâmbet optimist, și imaginile din satele în care praful și deznădejdea sunt la ele acasă, acestea ilustrează cel mai bine prezentul Afganistanului, dominat de incertitudine și nesiguranță.

Despre autor

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din aprilie 2000, și a însoțit de cinci ori batalioanele românești în Afganistan. Este coautorul proiectului Reporter Special, care a dat startul exprimării multimedia la Radio România, cu zece ani în urmă, iar cu documentarele video realizate în Afganistan a participat la mai multe festivaluri de film, inclusiv internaționale. A fost premiat pentru fotografiile realizate de-a lungul timpului în Afganistan la mai multe concursuri naționale, și a expus alături de Radu Dobrițoiu și Mario Balint la București, în cadrul unei expoziții-eveniment a corespondenților de război ai Radio România.

Cele mai recente reportaje multimedia realizate în Afganistan (august-septembrie 2017) http://www.romania-actualitati.ro/Portal/Afganistan%202017-168

Reportajul cu Mădălin Stoica, militarul căzut la datorie căruia îi e dedicată expoziția din Afganistan

http://www.romania-actualitati.ro/cine_are_grija_de_sanatatea_militarilor_din_afganistan-106466