ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Concurs: Proza scurtă merită mai mult

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2017 , ora 10.07
Copiii noștri nu mai citesc! De câte ori auzi asta? Să nu generalizăm. Copiii noștri citesc, ba și scriu! Evident, nu toți. Dar mulți sunt talentați și merită să fie cunoscuți. București fm și Editura Eikon, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București, au pornit în căutarea lor.

Am dat startul Concursului Proza scurtă merită mai mult care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Sunt bineveniți toți elevii din licee, nu doar cei care fac parte dintr-un cenaclu literar sau cei care au publicat în reviste de profil.

Scopul este stimularea imaginației și dezvoltarea potențialul creator al tinerilor. Editura Eikon face loc prozei scurte și publică creațiile celor mai talentați liceeni. Concurs fără temă impusă. De ce? Pentru că vrem să aflăm care sunt punctele de interes ale tinerilor.

Lucrările sunt așteptate, la adresa concurs@edituraeikon.ro, până pe 31 ianuarie 2018, trebiund să respecte Regulamentul publicat pe www.bucurestfm.ro.

Juriul de specialitate va alege cele mai bune texte, iar Editura Eikon le va publica într-un volum, care va fi lansat în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate adolescenților, Festivalul Jos Pălăria, la Teatrul de Comedie, în luna mai. Juriul este compus din: Prof. Dr. Christian Crăciun - scriitor, critic literar, Prof. Dr. Vianu Mureșan - scriitor, critic literar, Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon, Ioana Brușten - scriitor, realizator la București fm, Prof. Mihaela Daniela Cârstea - Inspector de specialitate, ISMB.

Și, pentru ca totul să se desfășoare "ca la carte", facem toți pașii necesari. Prezentăm proiectul în licee, dorim să cunoaștem tineri interesați de literatură, profesori care încurajează talentul și creativitatea elevilor, să intermediem o discuție sinceră și directă între scriitori publicați și tinerii aspiranți.

Ne-am întâlnit deja cu elevi din Colegiile Naționale Iulia Hașdeu și George Coșbuc și ne vom continua traseul prin Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, Școala Centrală, Colegiile Naționale Mihai Viteazul, Spiru Haret, Gheorghe Lazăr și Sf. Sava. Iar lista rămâne deschisă.

Pe 23 noiembrie, tinerii scriitori sunt așteptați la Târgul Gaudeamus pentru un workshop de scriere de proză scurtă susținut de reprezentanții Editurii Eikon, la cafeneaua Târgului. București fm organizează acest atelier și postează pe site-ul propriu toate informațiile necesare.

Adolescenții merită mai multă atenție din partea noastră. Dincolo de: ți-ai făcut temele? nu înveți și tu pentru examenele alea, care vor veni? Dincolo de reproșurile că ascultă muzică prea tare și prea aiurea, că se îmbracă nu știu cum, că se machiază excesiv, putem avea și alte subiecte de discuție. Îi provocăm să arunce buzduganul creațiilor proprii spre lume, ca să afirme clar și răspicat cine sunt. Cum sunt și cum privesc lumea. Ce visează, cum iubesc, ce anume îi înfurie, ce nu și-ar dori să ajungă vreodată.