ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 14.44 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 14.48 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Vioara lui Enescu' a încheiat prima călătorie muzicală a toamnei

Publicat: miercuri, 20 Septembrie 2017 , ora 16.11

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național George Enescu), a răsunat în seara de 19 septembrie la Slatina, în ultimul recital al ediției din 2017 a turneului național Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România. Turneul a început pe 12 septembrie și a poposit la Alba Iulia, Deva, Pucioasa, Tulcea și Slatina. Programul recitalurilor a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate și sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical și pe cei nefamiliarizați cu el.

Numeroșii spectatori prezenți la recitaluri au fost cuceriți de sunetul extraordinar al viorii, impresionați fiind, în aceeași măsură, de interpretarea celor doi mari soliști, protagoniști ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.

"Ne-am bucurat mult că au trecut și pe la noi. Iubim acești artiști". "Vioara sună atât de cald dar pregnant. E o minune". "Un regal în orașul nostru. A fost minunat să ascultăm recitalul cu fotografia lui Enescu pe fundal. A fost un arc peste timp și o legătură profundă în muzică" , au spus spectatorii.

Gabriel Croitoru a declarat la final de turneu: "Cu siguranță există un segment de public care nu prea are acces la sălile de concerte. Fie că orașul nu are viață muzicală sau viață culturală foarte bogată, fie că e prea departe o eventuală filarmonică sau din diverse alte motive. În orce caz, faptul că aducem muzica de bună calitate, prin intermediul Radio România, la sursă, cred că este de mult folos. La un moment dat, ne-a spus un preot , într-un sat: "Domnilor, dumneavoastră sunteți ca Arhanghelii Mihail și Gavriil" . Mi-a plăcut foarte mult ideea aceasta (…). De multe ori, turneul este un mijloc de a arăta publicului din România că există și acest gen de muzică și mai mult decât atât, cred că reușim, măcar în parte, să-l atragem către sălile de concerte".

"Este un sentiment de bucurie imensă, fiindcă înseamnă că, ceea ce încercăm să facem, să transmitem emoție, cu ajutorul instrumentelor, cu ajutorul muzicii, se îndeplinește. Și atâta vreme cât o facem cu multă sinceritate și publicul percepe acest lucru, nu putem avea decât succes", a spus Horia Mihail.

Peste foarte puțin timp, Vioara Guarneri și Gabriel Croitoru vor porni din nou la drum pentru o luptă din care întotdeauna muzica iese câștigătoare. Celebrul Duel al Viorilor, turneul în care va putea fi ascultată în competiție cu vioara Stradivarius a lui Liviu Prunaru, începe pe 27 septembrie. Va fi o ediție foarte specială, căci protagoniștii vor avea și invitați speciali.

Detalii despre turneul Vioara lui George Enescu, pe www.vioaraluienescu.ro.

Un proiect Radio România.

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 3. Parteneri: Accendo, Senia Music, Muzeul Național George Enescu. Sponsor: Vimetco-Alro Slatina.

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Observator Cultural, România TV, Cațavencii, Zile și Nopți, Agenția de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Media Trust.

Parteneri culturali: Municipiul Alba Iulia, Asociația Culturală DevArt, Colegiul Național Decebal Deva, Primăria Pucioasa, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria și Consiliul Județean Tulcea, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina.