ACUM:
14.49
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 România valorilor muzicale (II)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Audioteca 'Șeherezadei' ajunge în școli și licee

Publicat: vineri, 8 Septembrie 2017 , ora 14.10
După ce a dus lectura în 10 penitenciare din România, proiectul Audioteca Șeherezadei, inițiat de Asociația Vis-a-vis și susținut de Radio România Cultural, se extinde în școli și licee.

Începând cu luna septembrie, elevi din opt școli și licee din Brăila, Olt, Neamț, Vaslui, Bârlad Huși și București vor asculta fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Mai mult de 7.000 de elevi și cadre didactice vor asculta, la ora de limba română sau în momente special organizate fragmente din opere literare precum Micul prinț, Momo, Pisicoteca practică a lu' Moș Pârșu (The Old Possum's Book of Practical Cats), Jurnalul Anei Frank, Romeo și Julieta, Pescărușul Jonathan Livingstone etc.

"Am încercat să aleg cărți care să rezoneze cu universul interior al tinerilor, întrebându-i, citind studii sau articole, discutând cu părinți sau profesori, bazându-mă și pe experiențe personale. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărți le conțin. Am făcut selecții succesive și încă aș mai adăuga autori pe listă. Sper că am reușit să creez niște minime repere literare obligatorii în bagajul de cultură generală și să deschid o perspectivă către literatura universală, prea puțin predată în școli. Poate că aici profesorii ar putea interveni cu grație și persuasiune, să introducă autori și titluri interesante, adaptate puterii de înțelegere", ne-a spus inițiatoarea proiectului, actrița Adriana Moca.

În cadrul proiectului, se vor organiza atelierele de lectură performativă și de manufacturare de reviste sau cărți-obiect create din colaje chiar de către copii. Aceste activități, pe care Adriana Moca le va susține împreună cu Sanda Foamete (regizor) și Smaranda Ilie (grafician) fac parte din structura proiectului, ca niște extensii de creativitate la lectura pasivă din cadrul lecturilor.

Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei are scopul de a promova cultura scrisă și de a converti la lectură public nou. Proiectul își propune să provoace publicul reticent față de lectură, să deprindă gustul cititului.

Cât privește prima parte a proiectului, în care deținuții din 10 penitenciare din România au ascultat la stația radio cu circuit închis fragmente din opere literare, reacțiile ascultătorilor au fost cât se poate de îmbucurătoare și fiecare a rezonat diferit. Unii și-au reamintit texte sau autori cunoscuți, iar alții au descoperit pentru prima dată, opere ale literaturii universale.

Proiectul le-a oferit posibilitatea deconectării de la rutina zilnică, fie și pentru o perioadă scurtă de timp și a reușit stimularea apetitului pentru citit și cunoaștere. Astfel, unii deținuți au solicitat de la bibliotecă textul integral sau au notat textele ascultate, iar în unele cazuri, au propus chiar redifuzarea unor materiale. Audiția textelor a incitat la discuții între deținuți sau între deținuți și personalul de penitenciar.

Proiectul Audioteca Șeherezadei este inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Detalii, pe www.audiotecaseherezadei.ro