Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: Trei surori, de A.P.Cehov

Publicat: vineri, 30 Iunie 2017 , ora 11.47

Teatrul Național Radiofonic face un nou pas spre Integrala tetralogiei Cehov cu premiera Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, traducerea Raluca Rădulescu, adaptarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte - spectacol difuzat în două părți, sâmbătă, 8 iulie, partea I, respectiv duminică, 9 iulie, partea a II-a, de la ora 14:00, la Radio România Cultural.

În distribuție: Dorin Enache, Ioana Calotă, Oana Mărgineanu, Cristina Flutur, Ana-Maria Bălescu, Dorin Andone, Gavril Pătru, Daniel Badale, Cristian Iacob, Ion Haiduc, Tomi Cristin, Dorin Niculescu, Constantin Dinulescu, Anca Zamfirescu, Victor Prundea.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 3 iulie, de la ora 9:30, la Clubul Ramada Majestic. Intrarea este liberă.

Cercetarea regizorului Gavriil Pinte în fonoteca Radio România a condus la concluzia că nu există înregistrarea integrală a tetralogiei marilor piese ale lui Cehov, majoritatea înergistrărilor având, din rațiuni de spațiu de emisie, trunchieri ale textului original. Început în 2013, proiectul regizoral Integrala Cehov folosește o traducere recentă, semnată de Raluca Rădulescu, care aduce la zi limbajul dramaturgiei cehoviene fără a o actualiza în exces. Lectura regizorală contemporană și distribuția cu actorii semnificativi ai prezentului pune în valoare actualitatea pieselor lui Cehov, scrise în preajma unor schimbări sociale majore, la finele secolului al XIX-lea. O lectură atentă a marilor sale piese relevă ciclicitatea istoriei care, la acest prag al secolului XXI, confruntă omenirea cu o nouă epocă a răsturnărilor sociale și economice. Actualitatea lui Cehov se afirmă însă și prin calitatea umană a personajelor, prin perenitatea trăirilor și frământărilor lor, ce transcend epoci și revoluții. Medic de formație, Cehov a urmărit cu atenția unui clinician trăirile personajelor sale, a dat viață lumii interioare a umanității confruntate cu singurătatea, falsele iluzii, eșecul și dezamăgirile vieții, simptome ale condiției umane. Compasiunea cu care tratează omul face din Cehov, dincolo de epoci, aproapele nostru, (după cum îl caracterizează eseistul George Banu în cea mai recentă carte dedicată reevaluării lui Cehov).

Regizorul Gavriil Pinte explică interesul pentru damaturgia lui Cehov și pentru piesa Trei surori în mod special: "Teatrul Național Radiofonic are nevoie de capodoperele dramaturgiei universale și Trei surori este o capodoperă, iar Cehov un geniu. Fără Cehov, nu l-am fi putut avea pe Beckett și Ionesco (născut Ionescu). Fiecare generație de actori merită privilegiul de a se întâlni cu astfel de partituri iar această piesă nu s-a mai montat radiofonic de zeci de ani. Eu, ca regizor, am configurat un proiect care să includă toate marile piese cehoviene, realizate cu actori de valoare ai vremurilor noastre (proiect din care s-a realizat până acum Pescărușul și Livada de vișini) - într-o traducere nouă și valoroasă".

Asistența tehnică: Monica Wilhelm și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

O producție a Teatrului Național Radiofonic, iunie 2017.