Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Omul Anului 2016 la Radio România Internațional

Publicat: duminică, 1 Ianuarie 2017 , ora 1.00

Donald Trump, cel care a fost desemnat al 45-lea președinte american, a devenit "Omul Anului 2016 la RRI", în cadrul tradiționalei anchete de opinie lansate printre ascultătorii și utilizatorii de Internet din lume ai acestui post de radio.

Paul Jamet, din Franța, explica alegerea: "Incontestabil, și pentru mine Omul Anului 2016 este Donald Trump! Fie că ne place de el sau nu, trebuie să recunoaștem că a știut să dejoace toate pronosticurile. (…) Fiind un european convins, consider că alegerea lui Donald Trump este o adevarată șansă pentru UE. Da, pentru că, dacă acesta reduce participarea SUA în cadrul NATO pentru a face economie, atunci UE va trebui să creeze o Europă a Apărării, pe care încă nu a reușit să o construiască. Dacă americanii se închid în ei, UE va avea posibilitatea să își întărească prezența și influența în lume. Vom ști noi, oare, să profităm de aceste oportunități?"

Hugo Longhi, din Argentina, explica: "Cu extravaganțele sale, limba prea lungă, (…) președintele ales al SUA ne ține pe toți pe jar. E ca o săgeată care nu se știe unde va ajunge. Guvernele de dreapta, de centru sau de stânga sunt la fel de îngrijorate și atente la ce va face. Figura sa nu trece neobservată și mă îndoiesc că pe planetă există medii jurnalistice care să nu fi scris despre el".

Iar AC Rathinavel, din India, conchidea: "Pe cine altcineva să nominalizez dacă nu pe Donald Trump? A bătut orice statistică, a realizat incredibilul și a ajuns în vârful SUA!"

Printre politicienii nominalizați pentru "Omul Anului 2016 la RRI" s-au aflat cancelarul german Angela Merkel, președinții rus, Vladimir Putin, și turc, Recep Tayyip Erdoğan, președintele columbian Jose Manuel Santos, laureat Nobel pentru Pace în 2016. A primit mai multe nominalizări și Papa Francisc. Alte nominalizări au fost: președintele Barack Obama, fosta candidată la președinția SUA Hillary Clinton, fostul premier britanic David Cameron, premierii indian, Narendra Modi, irakian, Haider al-Abadi, și rus, Dmitri Medvdedv, Regina Máxima a Olandei, Regele Mohammed al VI-lea al Marocului sau președintele lituanian, Dalia Grybauskaitė. Nu a fost uitat nici fostul lider cubanez Fidel Castro.

Din afara sferei politice au fost nominalizați, între alții, pilotul de Formula 1 Nico Rosberg, portarul lui Bayern München și al naționalei Germaniei Manuel Neuer, celebrul fotbalist Cristiano Ronaldo, marele chirurg oncolog italian Umberto Veronesi (1925-2016) sau vietnamezul Hoang Xuan Vinh, medaliat cu aur la tir la Rio.

RRI realizează programe în limba română, dialect aromân și 10 limbi străine, difuzate prin Internet (www.rri.ro, live și on demand) și parțial pe unde scurte (analogic și digital). Unele programe RRI pot fi recepționate pe telefonul mobil în România, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, SUA și Mexic, prin rețele de cablu și la posturi de radio partenere. RRI folosește intens social media (Facebook, Twitter, Google+, YouTube, Flickr, Pinterest, Instagram, SoundCloud, LinkedIn, Tumblr, Vimeo, Dailymotion).