Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gaudeamus 2015 - start sub cele mai bune auspicii

Publicat: joi, 19 Noiembrie 2015 , ora 9.35

Ediția cu numărul 22 a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de învățătură s-a deschis astăzi în Pavilionul Central Romexpo. Organizat de Radio România - Centrul Cultural Media Radio România, evenimentul se desfășoară, în acest an, în perioada 18-22 noiembrie sub motto-ul "cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio". La ceremonia oficială de deschidere au participat: domnul Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România, doamna Oltea Șerban-Pârâu, Director al Centrului Cultural Media Radio România, Excelența Sa Doamna Joanne Lemay, Ambasadorul Canadei și Președinte GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România) - Invitatul de Onoare al ediției 2015, domnul Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, doamna Luiza Domnișoru, Șef Șerviciu Relații Publice Automobile Dacia și domnul Victor Ieronim Stoichiță, Președinte de onoare al târgului.

"Radio România rămâne principalul actor cultural pe piața media din România, generând gesturi culturale de anvergură, extrem de importante pentru cultura română și pentru educația acestei nații. Târgul GAUDEAMUS este unul din aceste exemple de top pe care le generează și le susține Radio România." Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România "Sunt a doua oară la GAUDEAMUS. Acum câțiva ani am fost ca cititor obișnuit, petrecându-mi o zi pe la toate standurile și știu foarte bine ce înseamnă - ce a însemnat pentru mine, ceea ce bănuiesc că înseamnă și pentru cititorul obișnuit o zi la un târg de acest fel. Ești puțin buimăcit, dar cu un sentiment care mi se pare extraordinar de a te plimba printre cărți, de a fi pus în fața unor dileme: o cumpăr, n-o cumpăr, o pot lua cu mine sau nu, nu am poate prea multe, pot să le car pe toate... dilemă extraordinară." Victor Ieronim Stoichiță, Președinte de onoare al târgului

"Acest târg care se află deja la cea de-a XXII-a ediție are o semnificație cu totul specială. El vine într-un moment în care se ivește o speranță pentru producția de carte. Știți că Parlamentul a votat noul Cod fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2016, scăderea TVA-ului pe cărți de la 9 la 5% […] Acest lucru va reprezenta o ușurare pentru editori, pentru publicul cultivat. […] Ideea este ca să putem face în așa fel încât cartea să circule mai ușor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate mai riguros și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, să ajungă și ceva mai mulți bani și în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărții profită." Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii.