ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Aici Radio! - un serial eveniment de istorie orală

Publicat: joi, 1 Octombrie 2015 , ora 10.22

Agenția de presă Rador propune Aici Radio! - un serial eveniment, bazat pe pagini necunoscute din istoria mass-media, existent din 1 octombrie pe www.rador.ro.

Între 1939 - 1989 au existat numeroase posturi de radio care au transmis în limba română știri, propagandă de război, programe cu caracter ideologic. Au fost posturi de radio care au emis de la Brazzaville, Moscova, București, Beijing, Linz, Belgrad, Washington, Atena, München, Cairo și Ierusalim. Radioul a fost folosit atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și în timpul Războiului Rece pentru a transmite mesaje, știri, propagandă, speranța într-un viitor mai bun. A fost un instrument pentru toate țările, atât beligerante, cât și neutre.

Au existat atât posturi de radio oficiale (Radio București, Radio Paris, BBC, Radio Moscova), posturi care transmiteau punctul de vedere al statului care le găzduia, cât și posturi de radio "negre" - posturi de propagandă care nu anunțau niciodată de unde emit (Sus inima, frați români! - Anglia, 1940 - 1944; Independența română și Lupta de eliberare - Palestina, 1941 - 1944; România Mare - București, 1941 - 1944; România Liberă - Moscova, 1942 - 1944; România Viitoare - Vocea Rezistenței Naționale - Atena, 1956 - 1960). Aceste posturi de radio "negre" au avut o audiență scăzută, populația preferând să asculte, alături de Radio București, Radio Londra - BBC (în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) și Radio Europa Liberă (în anii comunismului). Cele 18 episoade Aici Radio! oferă interviuri cu persoane care au făcut parte din redacțiile acestor posturi de radio - redactori, crainici, directori, regizori de studio, colaboratori externi. De la ei aflăm cum au funcționat aceste posturi de radio, care au fost obiectivele lor, cine au fost cei care au făcut parte din redacțiile respective.

Cele 18 episoade Aici Radio! oferă o fereastră în lumea radioului, a propagandei de război și a știrilor transmise pe timp de pace. Pe www.rador.ro.