ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural - transmisii speciale pe axa culturală Iași-Galați-Sibiu

Publicat: miercuri, 30 Septembrie 2015 , ora 14.11

Emisiuni de succes ale Radio România Cultural vor fi transmise, în perioada 1-9 octombrie, de la trei festivaluri de anvergură ale toamnei: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași, Festivalul Național de Comedie de la Galați și de la Astra Film Festival Sibiu.

Vineri, 2 octombrie, de la ora 18.30, la "Timpul prezent în literatură", Adela Greceanu îl va avea invitat pe scriitorul Dan Lungu, directorul FILIT. Duminică, 4 octombrie, de la ora 12.00, Matei Martin va realiza o ediție specială a emisiunii "Revista literară radio" dedicată Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, avându-l printre invitați pe scriitorul Florin Lăzărescu, coordonator de programe în cadrul festivalului.

După ce, la începutul acestei veri, organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) au anunțat suspendarea celei de-a treia ediții a evenimentului, în semn de protest față de amestecul politic, ei au decis totuși, după negocieri cu Consiliul Județean Iași, principalul finanțator, reluarea evenimentului într-o formulă simbolică, restrînsă, în perioada 2-4 octombrie, pentru asigurarea continuității festivalului. Organizatorii au anunțat și identificarea unor soluții pentru revenirea, în 2016, la formula consacrată de primele două ediții FILIT.

FILIT s-a impus de la prima ediție drept cel mai important festival literar din România, prin calitatea numeroșilor autori invitați, din țară și străinătate și prin calitatea numeroaselor evenimente propuse - lecturi, întîlniri cu elevii în licee, dezbateri.

În perioada 5 - 9 octombrie, emisiunea "Vorba de cultură" va avea 5 ediții speciale transmise de la Galați și Sibiu.

În prima jumătate de oră, între orele 12:00-12:30, regizorul Attila Vizauer vă va pune la curent cu evenimentele Festivalului de Comedie organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați și ajuns la ediția a 27-a. Sub semnul celor 60 de ani de teatru pe care "Dramaticul" gălățean i-a împlinit pe 1 septembrie, se anunță o ediție bogată, ce numără în total 12 zile de teatru, cu 15 spectacole, susținute de trupe din București, Bacău, Timișoara, Oradea, Constanța, Craiova, Botoșani, Brăila, Iași și Petroșani. O surpriză interesantă va fi, fără îndoială, montarea piesei "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, în interpretarea unui colectiv de actori din Letonia.

De la Galați, Ema Stere va prelua legătura la Sibiu pentru încă o jumătate de oră, între orele 12:30-13:00, pentru a însoți Astra Film Festival (AFF) - ediția 2015.

Lansat în 1993 de regizorul Dumitru Budrala, AFF s-a impus ca cel mai important festival de film documentar din România și din Europa Centrală și de Est, Ediția din acest an ne propune să reflectăm asupra realității și asupra transpunerii sale în film, fie el documentar sau de ficțiune. Astfel, organizatorii au ales să deschidă festivalul (luni, 5 octombrie, ora 18:00) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar "Double Bind" de Kincses Réka și Alina Nelega al Teatrului Național din Târgu Mureș.