ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural la București Docuart Fest

Publicat: marți, 29 Septembrie 2015 , ora 13.25
Radio România Cultural participă la cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest (30 septembrie - 4 octombrie 2015), singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, cu 20 dintre documentarele audio marca StoryMania care pot fi ascultate într-un colț special amenajat la etajul Cinematecii Eforie. Cu o pereche de căști, ascultătorii își aleg din lista propusă povestea spre care să călătorească într-un voiaj cultural de 25 de minute - fie spre Matera, orașul peșteră, fie în Piața Universității din decembrie '89, fie în căutarea perlelor din marile oceane.

Iar în ultima zi de festival, pe 4 octombrie, cei care au ascultat documentarele, pot afla cum este lucrat un documentar audio. Realizatoarea emisiunii Orașul vorbește de la Radio România Cultural, Ioana Bâldea Constantinescu va susține masterclass-ul "RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic" la Journey Pub, de la ora 13:30.

StoryMania este un tip de emisiune cu datele tehnice ale unui feature și pretenția unei povești care se scrie audio. Și în care apar filme, experimente socio-culturale, portrete contemporane, analiza extinsă a unui fenomen artistic, controversa iscată în jurul unei cărți, dilema morală ivită dintr-o nouă descoperire științifică, protestul de principiu în fața unui realități nuanțate sau aplauzele de rigoare la rampa lansării unui proiect valoros.

Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere. Festivitatea programată la Cinemateca Eforie așteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră națională, Roboțelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluța Duță. Aceasta, alături de antrenorul ei și cei doi regizori vor fi prezenți în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecție de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră națională.

București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și la Cinemateca Eforie. Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.