ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Antena Satelor a deschis 'Lada de zestre' la Muzeul Satului

Publicat: marți, 23 Iunie 2015 , ora 11.53

Satul comorilor, un proiect editorial marca Radio România Antena Satelor menit să promoveze tezaurul spiritual, tradițional și identitar al satului românesc, are loc, pe timpul verii, la fiecare sfârșit de săptămână, între orele 13:00-15:00, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București.

Cele 26 de ediții ale emisiunii Lada de zestre transmise din incinta muzeului, precum și evenimentele tematice ce se vor desfășura aici aduc mai aproape de public arta populară, meșteșugurile, tradițiile, muzica autentică și oamenii satului românesc.

Primele două ediții au fost dedicate Frumosului feminității în cultura românească, iar următoarele au adus la microfon pe "luminătorii satelor": dascălii copiilor din școlile rurale, oamenii de cultură originari din satele românești, preoții care schimbă destine sau care pun umărul la propriu să scoată la lumină sate care și acum zac în beznă.

Zilele trecute, satul muzeu - ca de altfel toate satele din România, a fost cuprins de magia Sânzienelor. Grupuri de copii s-au perindat la microfon, au cântat și au dansat Paparudele, invocând ploaia, iar ploaia a venit, cu promisiunea belșugului. Timp de două zile, în edițiile speciale ale emisiunii Lada de zestre, transmise în direct de la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, am venit în întâmpinarea acestei sărbători pline de mister și magie cu povești de demult, cununi de flori, cântece și emoția redescoperirii vechilor ritualuri.

Oaspeții noștri - conferențiar univ. dr. Ioana Fruntelată, Florin Boita (tânăr interpret din Banat, absolvent al Conservatorului din Timișoara), Mihaela Pițigoi (o tânără de doar 18 ani, care a interpretat melodii la caval, fluier și ocarină) și Georgiana Mănăilă (viitor medic, dar și talentată interpretă a cântecului teleormănean), au sporit în ediția derulată sâmbătă, 20 iunie, farmecul sărbătorii dedicate Sânzienelor și Drăgaicei.

Ziua de duminică, 21 iunie 2015, a fost atât pentru cei din echipa emisiunii Lada de zestre - Ileana Vieru, Lorena Oltean, Bogdan Ionescu, cât și pentru vizitatorii Muzeului Satului, un minunat prilej de întâlnire cu copiii din grupul folcloric Zestrea ilfoveană, coordonat de Eugenia Moise Niculae. Tânărului interpret prahovean Traian Frâncu a dezvăluit publicului prezent preocuparea sa de a colecționa și tezauriza obiecte vechi din gospodăria tradițională, în vederea creării unui muzeu etnografic în satul natal, Slon.

Două povești fascinante au fost rostite în cele două emisiuni de etnologul Mihai Camilar de la Centrul Cultural Bucovina. Personajele principale ale acestor povești au fost Sânzienele și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, celebrat în aceeași zi de 24 iunie.

N-au lipsit, în aceste zile, nici referințele de antropologie culinară ale Simonei Lazăr, aflate sub semnul ritualurilor verii: ghizmana - preparat specific Caloianului și dulcețurile și lichiorurile din plante medicinale, culese în preajma Sânzienelor.

În weekend-ul viitor, 27-28 iunie 2015, vom celebra împreună una dintre marile sărbători ale creștinătății: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti organizează Târgul Sfinților Apostoli, cu demonstrații meșteșugărești, medalioane muzicale și coregrafice, expoziții și alte evenimente, integrate în direct în emisiunile noastre. Prin aceste ediții estivale, realizate în parteneriat cu Muzeul Național al Satului, Antena Satelor "se întoarce acasă, în sat", așezându-se la masa cea mare a "familiei" sale ce numără 800.000 de suflete, cei 800.000 de mii de radioascultători din fiecare zi.