ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Oradea citește! S-a demonstrat la Târgul de carte Gaudeamus

Publicat: luni, 18 Mai 2015 , ora 9.39

Cea de a doua ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, încheiat în urmă cu câteva minute, a demonstrat fără drept de apel că orădenii iubesc cartea. Dovadă sunt cei peste 15.000 de vizitatori care, în ciuda vremii neprietenoase în mare parte a timpului, au venit la târg și au profitat din plin de oferta generoasă a ediției și vânzările peste așteptări anunțate de majoritatea participanților.

Târgul GAUDEAMUS Oradea, evenimentul cu numărul 87 derulat de Radio România în cadrul Programului LECTURA, a avut loc în perioada 13 - 17 mai în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie și a fost organizat în parteneriat cu Primăria Oradea.

Președintele de onoareal acestei ediții a fost domnul Lucian Silaghi, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Oradea 2015, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 17 mai, la ora 13.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului

· Trofeul GAUDEAMUS: locul 3, cu punctaje egale - Editurile Humanitas și Trei, locul 2 - Editura Niculescu și locul 1 - Grupul Editorial RAO

· Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul "Primul Război Mondial și realitățile demografice ale Transilvaniei" de Ioan Bolovan, publicat de Editura Școala Ardeleană

· Trofeul Presei, ai căror câștigători au fost desemnați de către vizitatorii care au menționat instituții mass-media drept sursă de informații despre târg, a fost câștigat de: cotidianul "Crișana" - secțiunea publicații, postul Radio Transilvania - secțiunea radio, postul Digi 24 Oradea - secțiunea TV și website-ul www.eBihoreanul.ro - secțiunea online. Dat fiind statutul de organizator al instituției, voturile numeroase acordate posturilor Radio România nu au fost luate în considerare.


Premiul Educația,
oferit de către organizatori, a fost decernat Universității din Oradea.


Premiul Miss Lectura
a fost câștigat de domnișoara Daniela Lăcrămioara Popa. Premiul a fost oferit de casa de modă Pusha Fashion și de Avon Cosmetics.

Pe parcursul celor cinci zile ale Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Cele peste 30 de premii, constând în pachete de cărți, permise de acces gratuit și abonamente la piscină, pachete de produse cosmetice și vouchere pentru restaurante, au fost oferite, în cea mai mare parte, de către companii orădene.

Bilanțul statistic al ediției reconfirmă potențialul pe care evenimentul și, implicit, orașul, l-au demonstrat cu prilejul ediției de debut:

· Suprafața târgului: peste 350 mp de standuri, amenajați într-un pavilion cu suprafața de 600 mp

· Numărul expozanților reprezentați la târg, aparținând domeniilor majore de activitate de pe piețele editorială și educațională: 58, reuniți în 39 de standuri

· 10 evenimente incluse în programul de manifestări al ediției de către organizator și expozanți

· Numărul vizitatorilor a fost de circa 15.000, conform monitorizării zilnice realizate de către organizatori

Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS

· Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către cei mai tineri reprezentanți de top ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Oradea 2015, elevi din această zonă a țării premiați la olimpiade internaționale la diferite discipline au fost: Boros Zoltán (Liceul Teologic Romano - Catolic "Hám János" din Satu Mare), Dan Cristian Vulpe și Bogdán Eszter (Colegiul Național "Silvania" din Zalău) și Andrei - Vlad Bădulescu (Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea). Premiile au fost oferite de Radio România, Automobile Dacia și de către expozanții la această ediție (Asociația Liga Albanezilor din România, Getmusic.ro, Sonimpex Topoloveni și editurile Art, Casa Radio, Corint, Diana Press, Erc Press, Niculescu, Nomina, Școala Ardeleană și Univers Enciclopedic Gold).

· Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte destinată bibliotecilor unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. De la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, peste 112.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Acestora li se adaugă acum circa 1.000 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Oradea, ce vor avea ca destinație biblioteca comunală și biblioteca școlii din comuna Chișlaz, județul Bihor.

Parteneri:
BRD Groupe Société Générale - partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015

Proiect susținut de Ministerul Culturii

Sponsori: Automobile Dacia, casa de modă Pusha Fashion, Avon Cosmetics, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Hotel Continental Forum, Select Catering SRL, Hotel President Băile Felix și Restaurant Romanada Oradea.


Eveniment organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea, în cadrul Caravanei GAUDEAMUS 2015.


Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea, vă rugăm să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649,
e-mail connie@gaudeamus.ro
).