ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Editura Casa Radio, în finala Galei Industriei de Carte din România

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 11.34

Pentru al patrulea an consecutiv, Editura Casa Radio se află în finala Galei Industriei de Carte din România Bun de Tipar, un eveniment dedicat excelenței editoriale și promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieței de carte românești.

Audiobook-urile Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptați la ore mici de Mariana Marin și După melci de Ion Barbu au fost nominalizate la categoria Cea mai bună carte netipărită: Audiobook de juriul Galei Bun de Tipar, prezidat anul acesta de istoricul literar și jurnalistul Mircea Vasilescu.

Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptați la ore mici de Mariana Marin dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generației '80, a părăsit de timpuriu scena poeziei, dar nu și raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeași rostire impresionantă a Marianei Marin, precum și un extras din interviul difuzat în emisiunea Portrete și evocări literare (realizator: Anca Mateescu, 1995). Volumul reprezintă un eveniment editorial și datorită întâlnirii colegilor de generație: în loc de postfață se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustrațiile îi aparțin artistului unei întregi generații: Tudor Jebeleanu.

Audiobook-ul După melci de Ion Barbu reprezintă o premieră absolută a Colecției Biblioteca de Poezie Românească și o adevărată experiență sonor-existențială. Această culegere de prime înregistrări radiofonice (1965-1969) din opera lui Ion Barbu este deopotrivă un spectacol audio și vizual. Corpus-ul de poeme împrumută vocile unor importante personalități culturale românești: Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu, Dan Nasta. Volumul de față este și o prețioasă carte de artist, Tudor Banuș intrând într-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu. Albumul beneficiază de un argument de Leonid Dimov (Studioul de poezie, 1969) și de o prefață semnată de poetul Bogdan Ghiu.

În 2014 Casa Radio - editură ce valorifică patrimoniul Radiodifuziunii Române și emisiuni de colecție ale Radioului, a primit Trofeul Galei Bun de Tipar, la categoria Cea mai bună carte netipărită - Audiobook, pentru Așteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecția Vocile memoriei. În 2013, Editura a obținut Diploma de excelență pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902). În timp ce în anul 2012, Colecția Lecturi pe întuneric a Editurii a primit Mențiunea specială a Juriului, la categoria Cea mai bună carte netipărită - Audiobook, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citește din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citește Ora spre zero și alte proze; Emil Botta recită ...de la Dante la Eminescu...

Anunțarea câștigătorilor va avea loc joi, 14 mai, începând cu ora 18:00, în Aula Bibliotecii Naționale a României. Gala Industriei de carte din România Bun de Tipar, ediția a IV-a, este organizată de Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Bibliotecii Naționale a României și Compania de Librării București.

Mai multe detalii: www.galabundetipar.ro și www.edituracasaradio.ro