ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

ÎNVIEREA între știință și religie la Radio România Cultural

Publicat: marți, 7 Aprilie 2015 , ora 16.02

Învierea și miracolele lui Iisus Hristos din perspectivă religioasă și științifică - acesta este subiectul provocator pe care matinalul Radio România Cultural (Espresso) îl propune publicului în cele trei zile ale Paștelui Ortodox.

În zilele de 12, 13 și 14 aprilie, între orele 7.15-9.00, Diana Joicaliuc și Dan Vasiliu invită publicul la o reflecție matinală pe teme intens studiate dar niciodată elucidate.

Oamenii de religie și cei de știință își vor prezenta argumentele în legătură cu Sărbătoarea Pascală și cu semnificațiile ei. Unul dintre cele mai fierbinți subiecte va fi cel legat de Bosonul Higgs, supranumit "Particula lui Dumnezeu", despre care se studiază în cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare (la CERN).

Cele trei dimineți Pascale vor aborda sărbătoarea din perspectiva multor confesiuni și vor îndrăzni să răspundă la întrebarea cum vor celebra Paștele strănepoții noștri?

Românii sunt printre cele mai credincioase nații din lume, relevă un studiu Gallup International publicat anul trecut, care arată că românii se află pe locul șapte în topul celor mai credincioase populații, după ghanezi, nigerieni și armeni.

Pe alte meridiane, însă, în Statele Unite, spre exemplu, sondajele oficiale arată că, din 2012 încoace, 7 milioane și jumătate de americani si-au pierdut religia, 1 din patru americani declară că nu aparțin nici uneia și 34 % spun că n-au fost niciodată la vreo slujbă religioasă.

Poate și de aceea, biserica, instituția bisericii, și-a "îndreptat fața" către mediul on line. Sau poate din nevoie de a fi "în pas cu moda". Sau poate din dorința de a aduce la biserică tinerii, atât de familiarizați cu mediul virtual. Cât de compatibile, sunt, însă, biserica și mediul on line? O altă întrebare care își caută răspuns în cele trei ediții ale matinalului de Paști.

Unul dintre invitați programului special este fratele Guy Consolmagno, unul dintre cei 12 astronomi ai Papei, președintele Observatorului Vaticanului, astronom și cercetător în științele planetare, specializat in studiul asteroizilor si al meteoriților, absolvent al Universității Arizona și al MIT din Statele Unite. Una dintre concluziile subiectului abordat de matinalul Espresso va fi tras chiar de domnia sa, președintele Observatorului Vaticanului susținând că știința și religia nu sunt deloc două lumi aparte.