ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Va fi Ecaterina Teodoroiu canonizată?

Publicat: joi, 5 Februarie 2015 , ora 13.32

Marți, 10 februarie (de la ora 19:00), la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Cătălina Toderoiu - Viteaza de la Jiu, spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii.

La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, războiul de reîntregire - cum i se spunea atunci, scriitorul Ioan Manoliu a pornit o investigație de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau cea mai vitează româncă a timpurilor noastre, Ecaterina Teodoroiu sau mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu părinții și frații ei, cu vecinii, profesorii și camarazii săi de arme.

A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la prestigioasa editură Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi pas cu pas și clipă cu clipă, eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului. Pornind de la cartea profesorului Ioan Manoliu, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci surprinde, cu armele teatrului la microfon, și dimensiunile lăuntrice, spirituale, ale eroinei, începând de la anii copilăriei și adolescenței, până la momentul jertfei supreme pentru poporul și țara sa.

În 1921, când a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă și înhumată la Tg. Jiu, cei prezenți au rămas uimiți: trupul său, neatins de putreziciune, se păstrase întocmai ca atunci când căzuse pe câmpul de luptă.

Cea de a doua parte a acestei producții radiofonice, intitulată Cătălina Toderoiu - Zbor spre libertate, va fi difuzată marți, 24 februarie (ora 19:00), la Radio România Cultural.

Cele două spectacole vor fi audiate în avanpremieră, luni, 9 februarie, de la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București.

Scenariu radiofonic: Ion-Costin Manoliu, după volumul omonim de Ioan Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În rolul titular: Oana Maria Mărgineanu. Cântece pe teme populare: Nadia Trohin. Improvizații muzicale la caval: Alexandru Arcuș. În distribuție: Alexandru Nedelcu, Mihai Bica, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuță, Annemary Ziegler, Petru Hadârcă, Magda Duțu, Ion Arcudeanu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Constantin Florescu, Orodel Olaru, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.