Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Marea iubire a lui Sebastian, premieră la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: luni, 22 Decembrie 2014 , ora 11.34

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, marți 23 decembrie, de la ora 23:05, la Radio Romania Actualități, spectacolul radiofonic Marea iubire a lui Sebastian, scenariu radiofonic de Diana Mihailopol, inspirat din volumul de memorii Artistul și oglinda al actriței Leny Caler.

Figură unică și seducătoare în peisajul teatral interbelic, actrița Leny Caler scrie acest jurnal în exil. Peregrinarea forțată prin capitalele europene, impusă, la sfârșitul anilor 1950, de istoria care începuse să-i saboteze succesul, face să pară doar un vis minunata perioadă a tinereții, în care viața fusese teribil de generoasă cu tânăra actriță; în cele aproape trei decenii în care cariera ei s-a consumat, Leny Caler a cunoscut un succes imens, a fost răsfățata celor mai importanți cronicari dramatici ai vremii, adorata mai tuturor colegilor de scenă, muza monștrilor sacri ai literelor interbelice.

Apoi, cortina cade, ultima oară, pentru Leny Caler pe scena teatrului, în luminile și aplauzele rampei și începe o altă, cenușie, reprezentație, fără spectatori, a unui rest de viață, lipsit de bucuria teatrului dar este și începutul unei nesfârșite călătorii între prezent și trecut, în speranța regăsirii paradisului pierdut.

Martore ale acestei zguduitoare căutări sunt paginile de memorii ale actriței, adunate sub titlul Artistul și oglinda și editate în Caietul cultural nr.9, al revistei Realitatea evreiască, publicație a Federației Comunităților Evreiești din România, volum care a constituit un eveniment editorial de prim rang al începutului anilor 2000. Tulburătoarele mărturisiri diaristice au captat însă imediat atenția și interesul lumii teatrale românești și au readus în lumina reflectoarelor personalitatea fascinantei actriței, în spectacolul Marea iubire a lui Sebastian, scenariul și regia artistică fiind semnate de Diana Mihailopol.

Montarea s-a bucurat de succes atât din partea publicului cât și a criticii de specialitate, iar în 2014 a fost înregistrată, în studioul de teatru al Societății Române de Radiodifuziune, varianta radiofonică a spectacolului, cu aceeași distribuție de excepție: Rodica Mandache în rolul actriței Leny Caler și Marius Manole în rolul dramaturgului Mihail Sebastian, sub bagheta aceleiași tinere și talentate regizoare. Spectacolul cuprinde fragmente din piesa Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, înregistrare radiofonică din anul 1957, regia artistică: Mihai Zirra. În rolurile Corina și Ștefan Valeriu: Raluca Zamfirescu și Radu Beligan.

Vă propunem așadar, o montare radiofonică de certă valoare artistică, în care cei doi celebri actori oferă, încă o dată, cu generozitate, măsura talentului, măiestriei și profesionalismului lor, dăruind publicului ascultător o experiență deopotrivă teatrală și umană profundă și restituind o filă din istoria scenei românești și a monștrilor sacri care o slujesc cu dragoste și devotament.

Din echipa de realizatori mai fac parte: Robert Vasiliță - regizor de montaj, Milica Creiniceanu - regizor de studio, Patricia Prundea - regizor muzical și Vasile Manta - regizor tehnic, Irina Soare - redactor.