Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Baricada Culturală se încheie pe site-ul Radio România Cultural cu două filme multipremiate ale lui Andrei Ujică

Publicat: vineri, 19 Decembrie 2014 , ora 14.03

Două proiecții eveniment:"Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" și "Videogramele unei revoluții", în regia lui Andrei Ujică, vor încheia seria de documentare difuzate de Radio România Cultural pe siteul www.radioromaniacultural.ro, în cadrul proiectului Baricada Culturală, care marchează 25 de ani de la căderea comunismului în România și în întreaga Europă de Est.

Cele două proiecții vor avea loc pe 22 și 23 decembrie, cele mai fierbinți zile ale Revoluției Române, și sunt posibile cu sprijinul Asociației DocuArt, organizatorul București Docuart Fest, festival dedicat exclusiv filmului documentar românesc.

Luni, 22 decembrie, de la ora 22,00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro va fi proiectat unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, apărut recent pe DVD, și despre care "Washington Post" scria că este "un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă".

Inclus de publicația "New York Times" printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, documentarul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2010, fiind lansat în cinematografele din România câteva luni mai târziu. Filmul surprinde 25 de ani din viața lui Nicolae Ceaușescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariția sa din 1989.

În 2011, Gala Premiilor Radio România Cultural i-a oferit regizorului Andrei Ujică trofeul pentru cel mai bun film, prima distincție primită în România de "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu".

Marți, 23 decembrie, tot de la ora 22,00, Radio România Cultural, în parteneriat cu DocuArt, va difuza online "Videogramele unei revoluții", semnat de același Andrei Ujică. Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluției române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturarii guvernului lui Ceaușescu, demonstranții au ocupat studioul televiziunii de stat și au transmis revoluția în direct. Producătorii de film Harun Farocki și Andrei Ujica au concentrat 125 de ore de transmisiuni video, în această reconstituire cronologică a revoluției.

Andrei Ujică este scriitor, regizor de film și profesor. Din 1981, locuiește în Germania. A studiat literatura la Timișoara, la București și apoi la Heidelberg. În anii '70, a colaborat cu Șerban Foarță la compunerea versurilor pentru formația Phoenix. Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Națională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.