Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

În exclusivitate: Săptămâna Nobel la Radio România

Publicat: joi, 4 Decembrie 2014 , ora 11.27

Radio România va fi, pentru al 16-lea an consecutiv, singurul post din România prezent la Săptămâna Nobel și la ceremoniile de decernare a prestigioaselor premii, evenimente care vor avea loc la Stockholm și la Oslo.

Începând din 5 și până pe 10 decembrie, dată la care va fi comemorat inventatorul acestor distincții, în prezența familiilor regale din Suedia și Norvegia, Corina Negrea, singurul jurnalist român acreditat la evenimentele Nobel, va transmite și va înregistra interviuri și conferințe cu marile personalități ale lumii științifice pentru Radio România Cultural și Radio România Actualități.

În cei 16 ani de când este prezentă la evenimentele Nobel, Corina Negrea a realizat aproape 50 de interviuri-document cu laureați ai Academiei Regale de Științe din Suedia, a înregistrat numeroase ediții speciale ale emisiunii Planeta Radio din Stockholm și Oslo și a făcut transmisii în direct de la cele mai importante momente ale Săptămânii Nobel.

Anul acesta, cele două orașe ale științei vor fi din nou în atenția lumii întregi datorită prezenței celor 13 laureați din 2014 și a invitaților de pe întreg mapamondul. Pe lângă momentele decernării distincțiilor, la Stockholm și la Oslo vor avea loc numeroase conferințe publice susținute de laureații Nobel pentru literatură, medicină, chimie, fizică, economie și pace.

Tot în această perioadă are loc și Concertul Nobel, oferit de fundația cu același nume în onoarea laureaților dar și ceremonia decernării premiilor, în data de 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel. Laureații vor participa și la dineuri oferite de Casa Regală Suedeză, de instituțiile care fac alegerea laureaților - Academia Regală Suedeză de Știinte, Academia Suedeză și Institutul Karolinska - precum și la o serie de întâlniri cu elevi ai unor licee din alte orașe suedeze.