Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Turnul de apă', în premieră, la Radio România Cultural

Publicat: marți, 11 Noiembrie 2014 , ora 16.06

Teatrul Național Radiofonic prezintă, joi, 13 noiembrie 2014, ora 19:00, în premieră la Radio România Cultural, spectacolul "Turnul de apă" de Ioana Ieronim, adaptarea radiofonică Doina Papp, regia artistică Ilinca Stihi.

Scriitoare cu o substanțială operă poetică, Ioana Ieronim este atrasă, de ceva timp, de lumea teatrului, atât ca traducător, cât și ca autor dramatic. Despre textul pisei "Turnul de apă", afirmă: "Când scriam, cu niște ani în urmă, Triumful Paparudei, despre copilăria mea din anii 1950, într-un sat ardelean multinațional, de munte, o făceam în regim de urgență. Eu trăisem într-o lume - de fapt, lumi - care tindeau să piară dincolo de orizont și doream să mărturisesc despre ele înainte să fie prea târziu, chiar și la nivel subiectiv. Istoria pe atunci recentă (războiul și instaurarea tot mai apăsată a totalitarismului comunist) distrugeau rosturi care se perpetuau din timpul cel lung al secolelor. În acest volum de poeme narative punctul de vedere s-a dorit a fi, cât mai fidel, cel al martorului-copil care fusesem; am știut, publicând această carte, că materia va trebui la un moment dat reluată, într-o altă cheie. Prilejul s-a ivit, neașteptat, atunci când Ilinca Stihi a avut inițiativa de a lucra la un documentar despre Râșnovul meu natal, o cercetare de teren în care am însoțit-o. Călătoria noastră a fost atât o aventură a interogației și descoperirii, cât și un dialog implicit între generații - despre o realitate văzută și nevăzută, despre fapte știute și surpriza reconsiderărilor, despre lumini noi în vechi peisaje. A rezultat, din acest demers, producția radiofonică Țară învinsă (2011), o imagine multifațetată, în timp și spațiu, a unui loc, în sine, emblematic.

Datorez Ilincăi Stihi și acestei inițiative de căutare atât a rădăcinilor, cât și a schimbărilor în timp real, de ultimă oră, scrierea piesei de teatru care a stat la baza scenariului Doinei Papp pentru spectacolul radiofonic Turnul de apă, ce se lansează acum; piesa a apărut în volumul de dramaturgie Liber la Casino pe care l-am publicat Editura Tracus Arte (2013). Spectacolul radiofonic, regizat de Ilinca Stihi, sintetizează o realitate multiformă, aducând laolaltă personaje de toate generațiile, cu orbirile și clarviziunea lor, cu armonicele complexe care le înconjoară, ecouri imemoriale, circumstanțe prezente; versiunea radiofonică are darul de a sugera, în final, mersul deschis, niciodată oprit, al vieții.

Așa cum ne-au obișnuit în atâtea alte producții radiofonice care le-au adus faima internațională, Ilinca Stihi și echipa cu care lucrează au reușit să creeze o ambianță sonoră cu totul excepțională, conducând de la vocile și sunetele din realitatea imediată către orizonturi îndepărtate și straturi succesive de profunzime ale memoriee și subconștientului. Avem a face cu sculpturi de un unic rafinament și expresivitate, în sunet.''

În distribuție: Sorin Medeleni, Dan Clucinschi, Ioana Anastasia Anton, Ionel Mihăilescu, Mircea Crețu, Eliza Bercu, Mihai Dinvale, Ion Grosu, Viorel Comănici, Luminița Erga, Sorin Cociș, George Dragomirișteanu, Izabela Neamțu și Adrian Nour.

Regia de montaj - Mirela Anton și Monica Wilhelm; regia de studio - Milica Creiniceanu; regia muzicală - Stelică Muscalu; regia tehnică - Mihnea Chelaru; redactor - Crenguța Manea.

O producție a Teatrului Național Radiofonic 2014.