Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Nao, robotul humanoid și AIR, Furnica Robotică Inteligentă participă la Cafeneaua de știință

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 13.56

"Oameni și... roboți. Roboții de lângă noi și oamenii care-i construiesc" este tema celei de-a opta ediții din 2014 a Cafenelei de știință, un proiect Radio România Cultural, care se va desfășura luni, 3 noiembrie 2014, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, între orele 19.00 - 21.00 și va fi difuzată în direct pe Radio România Cultural, și on line, pe www.radioromaniacultural.ro.

Sunt utili, eficienți, aproape... umanoizi și, desigur, inteligenți (chiar dacă dotați cu inteligență artificială). Dar sunt rodul inteligenței umane pure și al pasiunii pentru domeniul Inteligenței Artificiale (AI) - un domeniu care tentează și promite și care are, și în România, reprezentanți care, la rândul lor, promit, așa cum vă veți convinge singuri urmărind Cafeneaua de știință din această seară: Andreea Urzică, Andrei Olaru, Valentin Lungu, Alexandru Sorici, toți patru cu doctorate în calculatoare și tehnologia informației și Dan Novischi, încă doctorand în domeniul inteligenței artificiale. Toți cinci, dealtfel, specialiști în același domeniu al inteligenței artificiale, dar și extrem de pasionați de inteligența artificială. Așa de pasionați încât au înființat, unii - iar alții s-au alăturat - Asociația Română de Inteligență Artificială, ARIA, despre ale cărei realizări și proiecte, actuale dar mai ales de perspectivă, vorbim la cafeneaua de știință.

Alături de și împreună cu Dragoș Cîrneci, dr. în neuroștiințe și specialist în neuromarketing, pentru a oferi cîteva răspunsuri la câteva întrebări tulburătoare: va putea fi construit, cândva, un creier artificial? Și dacă da, cum va arăta acesta? Dar, mai ales, va fi cu mult mai inteligent decât cel al creatorului său, omul? Unde se vor opri, în viitor, limitele Inteligenței Artificiale? Și cât de ...umani vor fi, tot în viitor, roboții inteligenți, rod al Inteligenței Artificiale?

Și, până la urmă, unde și în ce ne vom mai regăsi noi, oamenii, în tot acest viitor al Inteligenței Artificiale?

Nu știm de-acum toate răspunsurile dar le vom căuta.

Cu participarea extraordinară a lui Nao, robotul humanoid și AIR, Furnica Robotică Inteligentă.

Realizator și moderator: Corina Negrea