Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la TNR: 'Pietroiul'

Publicat: miercuri, 29 Octombrie 2014 , ora 14.46

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, spectacolul Pietroiul de Ana-Maria Bamberger și Cristoph M. Bamberger, adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. Premiera radiofonică se difuzează la Radio România Cultural, marți, 4 noiembrie, ora 19:00.

Montarea, o monodramă în registru comic, prezintă situația-limită în care se găsește un bărbat confruntat cu un stupid accident, blocarea traseului de un pietroi, apărut într-o dimineață, în fața garajului, fără vreo explicație logică. Este o situație dramatică pe care autorii o propun spre introspecția trecutului personajului, Felix Hăbălău, și pentru interogarea identității acestuia; decurg de aici întrebări legate și de viața prezentă a eroului, și de familia lui, și de lumea în care el trăiește.

Pe măsură ce complicațiile se multiplică - plecarea la birou, către "jungla" cotidiană, nu mai poate avea loc, serviciile publice de urgență se dovedesc ineficiente, precum și apelul disperat la intervenția maternă. Prezența la ședința de destituire organizată de șeful direct (seducătorul soției, în ordinea vieții personale), chiar în acea dimineață, devine imposibilă, totul e în cădere liberă... Pietroiul se transformă în partener de dialog, dar și într-un fel de alter ego, care-i inspiră ieșirea de care are nevoie. Spectacolul este ritmat de secvențe muzicale care dau relief desfășurării dramaturgice și precizează detalii semnificative ale universului emoțional al acestui "erou al timpului nostru".

Actorul Petre Lupu - cel care dă existență sonoră lui Felix, personajul din monodrama menționată, va onora cu prezența sa întâlnirea de la clubul de la hotelul Ramada Majestic, programată luni, 3 noiembrie, la ora 11:00. Vor participa, de asemenea, oameni de teatru și ascultători fideli ai Teatrului Național Radiofonic; alături de aceștia, se va afla echipa de realizatori: regizoarea Cezarina Udrescu, ing. Mirela Georgescu - regizor tehnic, Milica Creiniceanu - regizor de studio, Stelică Muscalu - regizor muzical.