Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Radio România Cultural - teatrul radiofonic 'Ultimul pact'

Publicat: vineri, 10 Octombrie 2014 , ora 13.27

Duminică, 19 octombrie, la ora 19:00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră: Ultimul pact de Oana Maria Cajal, piesă distinsă cu Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2011 - varianta radiofonică în regia artistică a lui Gavriil Pinte. Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră luni, 13 octombrie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București.

Este o poveste de dragoste ai cărei protagoniști sunt celebrul actor Maestro, aflat acum la finalul carierei și retras, în calitate de custode, la muzeul Clemenceau din Paris, prietenul său, actorul Costello și mai tânăra actriță Valérie. Piesa se petrece, după cum mărturisește autoarea, în "timpul prezent, timpul istoric, timpul retrăit, timpul în afara timpului". Teatrul și realitatea se întrepătrund, istoria se suprapune prezentului, destinele se contopesc, au loc adevărate transferuri de identitate, emoțiile devin copleșitoare. Iminența sfârșitului accelerează trăirile și determină intensitatea sentimentelor și a stărilor sufletești, iar iubirea capătă conotații tragice prin apropierea morții.

Compoziția radiofonică se remarcă prin culoare, emoție și muzicalitate. Creat cu multă căldură și sensibilitate, textul se dovedește extrem de generos în a cuprinde multiple posibilități de lectură regizorală și, din acest punct de vedere, spectacolul pus în undă de Gavriil Pinte valorifică remarcabil valențele dramatice ale piesei și recreează un univers sonor plin de mister și de poezie.

Mircea Albulescu încarcă de sensuri rolul lui Maestro și pe cel al lui Georges Clemenceau, întruchipând admirabil fiorul iubirii, iluminarea, dar și suferința și tragismul iminentei plecări spre neființă. Irina Movilă le interpretează cu multă feminitate pe Valérie și pe Marguerite Baldensperger, iar Virgil Ogășanu, ne încântă în rolurile lui Costello și Claude Monet.

În distribuție: Mircea Albulescu, Irina Movilă și Virgil Ogășanu. Regia de montaj: Florina Istodor și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.