Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural - nominalizat la Prix Europa, cel mai important eveniment anual dedicat producțiilor de radio

Publicat: vineri, 29 August 2014 , ora 8.43
Documentarul Maria Tănase - Urban Soundtrack For a Diva realizat de Maria Balabaș a fost nominalizat la ediția a 11-a premiilor Prix Europa. Conceput pentru Storymania, una dintre liniile de programe-brand pentru Radio România Cultural, documentarul celebrează personalitatea Mariei Tănase de la a cărei naștere s-a împlinit un secol anul trecut.

Prix Europa este cel mai important eveniment anual dedicat producțiilor de radio, televiziune și media online și se va desfășura la Berlin, între 18 și 25 octombrie. Fondat în 1987, Prix Europa are ca scop evidențierea celor mai noi concepte media și sprijină inițiativele care generează calitate în serviciile de difuzare, ca o necesitate pentru toți europenii. În festival, li se oferă ocazia profesioniștilor din mass-media să intre în competiție pentru a demonstra calitățile celor mai bune producții ale lor. Anul acesta, 294 de organizații din 35 de țări, totalizând peste 650 de producții, au intrat în competiție pentru marele premiu. Nominalizarea producției Radio România Cultural echivalează în sine cu o distincție.

Maria Tănase (1913-1963) este considerată cea mai autentică și faimoasă interpretă a cântecelor populare românești. Radioul a jucat un rol important în cariera sa. În 1938, la doar 20 de ani, vocea sa a fost auzită pentru prima dată pe frecvențele Radio România, dând naștere unei euforii naționale. Editura Casa Radio a editat în 2013 un dublu CD omagial Maria Tănase cuprinzând înregistrările-document realizate de artistă în radio în ultimii ani de viață. Maria Balabaș semnează booklet-ul acestui album, devenit un best-seller al editurii.

Maria Balabaș este jurnalistă și lucrează pentru Radio România Cultural din 2007. Este moderatoarea emisiunii Dimineața crossover, distinsă cu premiul pentru Jurnalism acordat de revista Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

"Fiind atât de puternic implicată emoțional în proiectul editorial Maria Tănase, am simțit nevoia să întregesc experiența utilizând pentru un feature radiofonic textul scris și propriile mele înregistrări de teren din plimbările sonore, ca atmosferă acustică pentru cântecele ei. În acest fel oamenii vor înțelege că repertoriul ei este încă parte din viețile noastre, că nu trebuie să o considerăm un monument, o piesă de muzeu, ci că trebuie să o iubim. Felul în care o ascultăm pe Maria Tănase ar trebui să fie o experiență activă și nu doar o privire spre trecut." (Maria Balabaș).

Documentarul Maria Tănase - Urban Soundtrack For a Diva poate fi ascultat integral pe www.radioromaniacultural.ro.