Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Săptămâna Brâncoveanu la Radio România Actualități

Publicat: vineri, 8 August 2014 , ora 13.42

Sâmbătă 16 august, de Ziua Sfinților martiri Brâncoveni se comemorează 300 de ani de la cumplitul sfârșit al lui Constantin Brâncoveanu și al fiilor săi.

La Radio România Actualități săptămâna în care ne reamintim de jertfa lor, dar și de semnificația unei domnii pe care Nicolae Iorga a numit-o "monarhie culturală", începe cu rubrici și emisiuni speciale, încă de duminică, 10 august.

Expoziția de icoane pe pânză și lemn Candela de veghe deschisă la Muzeul Satului, Sala Lena Constante, surprinzând viziunea contemporană asupra influenței stilului brâncovenesc în evoluția artelor plastice și a arhitecturii românești, este prezentată în emisiunea Lumina credinței de duminică, 10 august, între orele 10:05 - 10:30. În aceeași emisiune continuă seria micro-documentarelor ce prezintă ctitoriile sacre ale lui Constantin Brâncoveanu: Hurezi, Surpatele, Sâmbăta de sus și Sf. Gheorghe Nou.

Marți, 12 august, la RadioDocumentarele RRA (orele 21:30 - 22:00) Sorina Man și-a intitulat ediția specială Cazul Brâncoveanu. Jocuri de culise, hiclenii, socoate. Dealtfel, pe site-ul www.romania-actualitati.ro pot fi urmărite și documentarele Icoană nouă Brâncovenilor - În atelierul marii artiste Elena Murariu și Brâncoveanu la Mogoșoaia - Omul e stilul, realizate de Mihaela Helmis, cu participarea istoricilor și criticilor de artă Răzvan Theodorescu, Doina Mândru și Adina Nanu.

Miercuri, 13 august, emisiunea Biserica și societatea (ora 21:30) se va concentra asupra Martiriului lui Brâncoveanu prin prisma conștiinței bisericii și a românilor.

În ediția specială Deschis de Sfânta Maria, din 15 august, sunt programate transmisiuni directe, relatări și reportaje de la Sâmbăta de Sus - ctitorie brâncovenească, dar și de la Centrul cultural Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia, unde se vernisează Miniaturi Brâncovenești - o expoziție în aer liber, de arhitectură brâncovenească în miniatură, propusă de Muzeul județean Prahova.

Sâmbătă ,16 august, sunt programate transmisiuni în direct de la resfințirea bisericii Sf. Gheorghe Nou din București, unde se află și moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu, în emisiunea Deschis în weekend (după ora 10:30). Sunt prefațate și amplele manifestări de la Centrul cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia (Conferința Constantin Brâncoveanu în contextul european al vremii sale; deschiderea amplei expoziții Puterea Viziunii, icoane de Elena Murariu; cuhnia, capela cu pisania Corcova: Icoana sfinților martiri Brâncoveni; recitalul rapsodului Ion Crețeanu - Balada lui Constantin Brâncoveanu, cobză și voce).

Duminică 17 august, relatări în direct tot de la Mogoșoaia, unde are loc Sfințirea bisericii Sf. Gheorghe (după restaurarea frescei și aducerea unei părticele din moaștele Sf. Brâncoveanu), cu participarea PF Daniel, patriarhul BOR, și a membrilor Sf. Sinod.