ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

28 iunie 2014 - program special dedicat Centenarului Primului Război Mondial, la Radio România Cultural

Publicat: marți, 24 Iunie 2014 , ora 13.48
Radio România Cultural va marca, pe 28 iunie, Centenarul Primului Război Mondial printr-un program adaptat, care va culmina cu transmiterea concertului special al Filarmonicii din Viena de la Biblioteca Națională din Sarajevo, locul în care moștenitorul tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz Ferdinand, a fost ucis, acesta fiind momentul declanșator al primei conflagrații mondiale.

Concertul, care va fi transmis în lumea întreagă prin Uniunea Europeană de Radio, cuprinde lucrări semnificative pentru perioada războiului care a schimbat lumea, invitând publicul la reflecție și la rememorarea evenimentelor petrecute acum 100 de ani.

Gazdele serii speciale dedicate de Radio România Cultural Centenarului Primului Război Mondial vor fi Sorina Goia și Răzvan Dolea. De la ora 19,00, cei doi vor vorbi despre semnificația specială a zilei de 28 iunie în istoria umanității.

De la ora 19.15, publicul nostru va asculta integral concertul Filarmonicii din Viena de la Sarajevo, după care, în jurul orei 20.45, Răzvan Dolea va modera o ediție specială dedicată Primului Război Mondial, program în care îi va avea invitați pe câțiva dintre cei mai renumiți istorici care și-au dedicat activitatea acelei perioade.

Tot pe 28 iunie, Radio România Cultural prezintă, de la ora 10,00, două producții speciale ale Teatrului Național Radiofonic, sub genericul "Europa 1914 - ipostaze audio de pe un continent aflat în război", un proiect al Uniunii Europene de Radio. Prima piesă difuzată este "Măriuca", după un scenariu de Ema Stere, în regia lui Attila Visauer, avându-i ca protagoniști pe actorii Dan Tudor, Vlad Ivanov, Roxana Georgiana Cosma, Dumitru Ion și Patricia Prundea. Piesa va fi urmată de o altă producție a Teatrului Național Radiofonic - "Mama", al cărei scenariu și regie artistică sunt semnate de Ilinca Stihi. Ambele producții sunt prezentate în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, aflat în plină desfășurare la București.

De asemenea, pe 28 iunie, spațiul de teatru radiofonic dedicat în grila Radio România Cultural marilor spectacole va fi și el unul tematic. De la ora 14,00, vom difuza piesa "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", de Camil Petrescu, în regia artistică a lui Dan Puican. Înregistrarea din Fonoteca de Aur a Radio România îi are în distribuție pe marii actori Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Scărlătescu, Constantin Codrescu, Corado Negreanu, Coty Hociung, Constantin Dinulescu, Vasilica Tastaman, Valeria Gagealov și Victoria Mierlescu.