Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

S-a stins din viațã scriitoarea, jurnalista și profesoara Ana-Maria Sireteanu

Publicat: vineri, 20 Iunie 2014 , ora 22.42

S-a stins din viațã, dupã o lungã și grea suferințã, scriitoarea, jurnalista și profesoara Ana-Maria Sireteanu, doctor în psihologie.


S-a nãscut în București la data de 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Brãescu, a celebrei performere naționale și internaționale în parașutism și în aviație, Smaranda Braescu și a pictorului Tache Braescu.

Tatăl Anei-Maria Sireteanu a fost actorul de film și teatru Dorin Sireteanu, foarte cunoscut în perioada interbelicã pentru rolurile principale în primele filme românești ca: "Iancu Jianu", "Ciuleandra", actor de teatru pe scene de prestigiu ca aceea a Teatrului Național.

Ana-Maria Sireteanu a urmat cursurile liceului "Sf.Iosif" din București redenumit "Vasile Alecsandri" și pe cele ale liceului "Mihail Sadoveanu" pe care l-a absolvit în 1962 cu media 10 pe linie la bacalaureat.

In anul 1967 a fost admisã la Facultatea de Filologie a Universitãții București. Ulterior a susținut un doctorat în științe psihologice, specializarea psihologie mass-media, cu teza "Creația imagologică-Rolul mass-media" - profesor coordonator - cunoscuta specialistã în imagologie Ursula Schiopu.

Din anul1968 a început colaborarea cu radioul public. In perioada 1975-2003 a fost redactor de emisiuni radio și tv culturale și educaționale la Radioteleviziunea Românã, iar după 1990 realizator.

A deținut, tot dupã 1990, mai multe funcții manageriale, între anii 1996-2002 fiind directoarea Postului Radio România Cultural. 

A rãmas colaboratoarea radioului pânã în anul 2005 .
In perioada 2003-2005 a fost profesor asociat al Facultãții de Jurnalism, Universitatea Hyperion, și între 2005-2008, lector dr. la Catedra de Jurnalism radio, a Facultãții de Jurnalism din Universitatea Hyperion; 
A transpus în pe plan profesional realizările personale creînd misiunea culturală educațională a postului public de radio, prin concepția grilei de programe și colaborând cu o echipă jurnalistică performantă și cu personalități din țară și de peste hotare; a înființat proiecte precum Gala Premiilor Canalului Cultural și spectacolele de poezie și muzică Arta Poetica, fondate în 1996 în cadrul Societãții Române de Radiodifuziune.

A fost o apreciatã poetã (volumele Amintiri din Tranzițara și Psihopoezia), coordonatoare a douã manuale de jurnalism cultural editate în 1998 și 2000.

Activitatea sa a fost recompensatã cu Diploma de Onoare din partea Societãții Române de Radiodifuziune pentru întreaga activitate; Distincția Culturală pentru atașamentul față de opera Academiei Române (2001), "Ordinul Ziariștilor" cl. a I-a pt. merite deosebite în întreaga activitate publicistică, alte premii ale unor pestigioase instituții din țară și din străinătate.

A fost membã a Uniunii Scriitorilor din România - secția poezie, a Asociației Psihologilor din România, a Consiliului Național al Ziariștilor din România. A fost preocupatã de activitatea nonguvernamentalã fiind președinta Asociației culturale. ARCVIPP prin care a promovat memoria celebrei mãtuși, Smaranda Brãescu.

Ana-Maria Sireteanu lasã în urma sa o bogatã moștenire radiofonicã prin emisiunile și programele realizate, prin studenții și mai tinerii jurnaliști pe care i-a pregãtit și îndrumat. Colegii din radioul public deplâng dispariția unuia dintre cei mai sinceri și verticali jurnaliști români de dupã 1990, modest și cu mare dragoste pentru oameni și comunicare și sunt alãturi de întrega sa familie.

Dumnezeu s-o odihneascã!