Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

La Mulți Ani, Rador!

Publicat: vineri, 13 Iunie 2014 , ora 11.44

La 16 iunie 1921 se năștea Agenția de presă Rador, la ideea a doi tineri prieteni, diplomatul Noti Constantinide, pe atunci secretarul Legației române la Paris, și avocatul Sorin Șerbescu, înscris ca doctorand în drept la Sorbona. Numele agenției, Rador este o prescurtare de la Radio Orient.

Rador s-a născut ca o agenție privată, susținută financiar mai ales de cunoscuta bancă Chrissoveloni. Ascensiunea sa a fost posibilă și pentru că prima agenție românească de presă, născută în 1889, s-a desființat în vara lui 1916, în zilele tragice ale Primului Război Mondial, în degringolada mutării capitalei de la București la Iași.

În 1925 statul român a cumpărat acțiunile Rador, iar agenția a căpătat un statut oficios. Încă de la înființare a făcut parte din marele dispozitiv mondial al agențiilor de presă aliate, în care se aflau giganți ca Havas și Reuters, Corresponenz Bureau din Viena dar și agenții de presă naționale.

Rador-ul interbelic a "tăcut" în 1949, din ordinul comuniștilor. Structura sa a fost preluată de agenția națională de presă Agerpres.

Noul Rador s-a născut în 1990, ca o redacție a Radio România. La inițiativa președintelui director general de atunci, Eugen Preda, a fost creat un Centru de Informare și Sinteză, după modelul agenției de monitorizare Caversham. Această activitate de pionierat a fost încredințată redactorului șef Mihai Andrei și redactorului șef adjunct Ileana Ionescu.

După trei ani de maturizare, în noiembrie 1993, Centrul de Informare și Sinteză se transforma în agenția de presă Rador.

Rador transmite în flux un număr impresionant de informații primite de la corespondenții interni și externi ai Radio România. De asemenea, dispune de cel mai important centru de monitorizare din România, urmărind peste 50 de posturi de radio și televiziune din România și din lume, peste 400 de titluri din presa internațională și peste 60.000 de surse web.

Dincolo de cifre se află însă o echipă profesionistă și determinată. Vă invităm să pătrundeți în poveste. O poveste subiectivă, dependentă de grațiile memoriei; dar tocmai din acest motiv autentică, emoționantă… doar pe www.rador.ro.