ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică
Urmează: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Evocare George Constantin la Majestic

Publicat: vineri, 16 Mai 2014 , ora 12.02

Luni, 19 mai 2014, la ora 11:00, la Clubul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic va organiza o evocare a actorului George Constantin, prilej de a-l reasculta în "Iona" de Marin Sorescu.

Invitați: Annie Muscă, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dan Puican, Mihai Constantin. Prezintă: Costin Tuchilă.

Consecvent programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate, cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna mai 2014 lui George Constantin. În 26 aprilie 2014 s-au împlinit 20 de ani de la despărțirea de marele actor George Constantin.

Cu un palmares artistic impresionant, George Constantin a interpretat 59 de roluri pe scenele teatrelor, 59 de roluri în filme și 34 de roluri la televziune. La acestea se adaugă cele peste 500 de roluri la teatrul radiofonic, un record cu adevărat remarcabil.

Inegalabil în roluri de compoziție de amplă respirație, cu o vocație dramatică rar întâlnită, George Constantin rămâne de neuitat în spectacole shakespeariene ("Regele Lear", în regia lui Radu Penciulescu, Prospero din "Furtuna", în viziunea lui Liviu Ciulei, Timon în "Timon din Atena" în regia lui Dinu Cernescu, Sir John Falstaff în "Henric al IV-lea", regia: Lucian Giurchescu), în piese de Molière (Harpagon din "Avarul", regia: Mircea Cornișteanu, Domnul Jourdain din "Burghezul gentilom" de Molière, regia: Alexandru Dabija), de Cehov (Ivan Petrovici Voinițki din "Unchiul Vania", regia: Alexa Visarion, Lopahin din "Livada de vișini", teatru TV, regia: Cornel Todea), în "Vassa Jeleznova" de Maxim Gorki (regia: Ion Cojar), în rolul titular din "Henric al IV-lea" de Pirandello (regia: Lucian Giurchescu), în "Frații Karamazov", unde îl întruchipa pe Dmitri Karamazov și în multe altele. O creație memorabilă a fost cea din "Iona" de Marin Sorescu, în regia lui Andrei Șerban (Teatrul Mic, 1969), rol înregistrat și la teatrul radiofonic, regia: Dan Puican, în 1992.

Programele de teatru radiofonic difuzate la Radio România Cultural în această lună cuprind, de asemenea, înregistrări de referință cu George Constantin: ați ascultat și veți asculta piese de Shakespeare, Cehov, G. B. Shaw, Ibsen, Leonid Andreev, Mihail Sorbul, Marin Sorescu, Eduardo de Filippo, Marin Preda.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?s=george+constantin

http://www.radioromaniacultural.ro/