Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

GAUDEAMUS Oradea - Bilanțul ediției-pilot

Publicat: duminică, 11 Mai 2014 , ora 20.36
Prima ediție a Târgului GAUDEAMUS Oradea s-a încheiat duminică, 11 mai. Evenimentul a fost organizat de Radio România (Centrul Cultural Media Radio România - echipa GAUDEAMUS) și Primăria Municipiului Oradea și a avut loc în perioada 7 - 11 mai în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie. GAUDEAMUS Oradea, târgul cu numărul 81 în seria evenimentelor culturale pe care Radio România le organizează de 20 de ani sub această siglă, a reprezentat o premieră și din punctul de vedere al formulei de pregătire, fiind prima oară când autoritățile locale au fost implicate în organizarea unui târg GAUDEAMUS. Președintele de onoare al ediției de debut a Târgului GAUDEAMUS Oradea a fost poetul Ioan Moldovan, directorul prestigioasei publicații "Familia".

Premiile Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 11 mai, la ora 13.00, sunt următoarele:
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului
- Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 - Grupul Editorial RAO, locul 2 - Grupul Editorial Corint și locul 1 - Editura Humanitas
- Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul "Inferno" de Dan Brown, publicat de Editura RAO.
- Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio și TV a revenit cotidianului Jurnal Bihorean, postului Radio Transilvania și, respectiv, postului DIGI 24 Oradea.

Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost acordat Academiei de Studii Economice din București, pentru profesionalismul cu care oferta educațională și editorială a instituției au fost prezentate și promovate în cadrul târgului.
Premiul Miss Lectura a fost câștigat de domnișoara Liana Băran, studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea din Oradea. Premiul a fost oferit de Casa de Modă PUSHA Fashion. Pe parcursul celor cinci zile ale Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Cele peste 40 de premii puse în joc, constând în telefoane mobile, invitații la teatru, restaurant și evenimente sportive, abonamente la piscină, articole sportive și vouchere pentru un salon de înfrumusețare, au fost oferite de companii orădene, parteneri la această ediție. Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, constând într-o tabletă InfoTouch, un voucher în valoare de 100 de lei la Restaurantul Hanul cu Noroc și un tort festiv de la Hotel Continental Forum, a fost câștigat de domnul Florin Mircea Lascu.
Bilanțul statistic al ediției 2014 a Târgului Gaudeamus Oradea: - peste 15.000 de vizitatori - comparabil cu cel înregistrat la evenimente similare cu tradiție, număr record pentru o primă ediție a unui târg din Caravana GAUDEAMUS (conform monitorizării realizate zilnic de către organizatori); - 50 de expozanți reuniți în 33 de standuri, reprezentând principalele categorii prezente pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine prezente în standurile distribuitorilor de carte; - o suprafață de aproape 300 mp de standuri; - 12 evenimente propuse de către organizatori și expozanți; - conform declarațiilor majorității participanților, valoarea vânzărilor înregistrate cu prilejul târgului a depășit așteptările, ceea ce confirmă, încă o dată, potențialul pieței de carte orădene.

Proiecte inițiate și derulate de Radio România în cadrul târgului: - Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional GAUDEAMUS (Coșul Târgului); de la relansarea sa, în anul 2010, peste 86.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Cărțile donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Oradea - circa 200 de volume - vor ajunge în comuna Răbăgani, a cărei bibliotecă a fost distrusă într-un incendiu.

- Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Invitatul de nota 10 al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014 a fost Dudás Norbert (Liceul Teoretic "Ady Endre" din Oradea), premiat de către Automobile Dacia, care a oferit o tabletă și de către câțiva dintre expozanții la această ediție (editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Trei și Byton Music).

Partenerii organizatorilor, la această ediție a târgului, au fost: Automobile Dacia, RCS & RDS, PUSHA Fashion - Casă de Modă, Hotel Continental Forum Oradea, SC Select Catering SRL, Restaurantul Hanul cu Noroc Oradea, Aqua Parc President Băile Felix, Sport Master, Salonul Cosmetic Sothys, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Clubul Sportiv Crișul Oradea, S.C. Manoil Impex SRL, Rock Filarmonica și postul Digi 24 - partener media. Eveniment organizat cu sprijinul Administrației Imobiliare Oradea, Poliției Locale Oradea, Poliției Municipiului Oradea și Jandarmeriei Oradea.

Târgul GAUDEAMUS Oradea este organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea.