ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Târgul de carte Gaudeamus la Oradea

Publicat: joi, 8 Mai 2014 , ora 12.43

Prima ediție a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea s-a bucurat de participarea unui mare număr de orădeni, care au luat cu asalt pavilionul mobil din Parcul 1 Decembrie.

"Am cumpărat niște cărți în limba engleză, pentru că le găsesc mai greu la Oradea și m-am bucurat foarte mult să văd că, în premieră, a venit Târgul Gaudeamus și la noi; să fie bine, să vină cât mai multă lume și să ne bucurăm cu toții de cărți", a declarat una din tinerele vizitatoare ale caravanei.

Publicul intervievat la primele ore ale deschiderii târgului de la Oradea a spus că este interesat de manualele educative, de cartea de specialitate, dar și de cea de beletristică, cu care se prezintă editurile importante. Nu mai puțin căutată e muzica, standurile care vând CD-uri și chiar discuri de vinil au fost luate cu asalt de către elevii Liceului Emanuil Gojdu. Nu în ultimul rând, reducerile care merg până la 35% constituie un important motiv de a vizita, până în 11 mai, Târgul de carte Gaudeamus Radio România de la Oradea.

"Tot ce am luat eu este din domeniul culegeri de probleme, clasa a III-a și cls. a XII-a. Eu sunt inginer mecanic dar am copii la școală. Mă interesează cărțile de la standurile Editurii TREI și ale Editurii Nemira. Mă pasionează literatura scandinavă și am găsit un autor finlandez", afirma unul dintre primii vizitatori ai caravanei.

"Mă interesează beletristică, dar și anumite specialități cum ar fi arhitectură, care e puțin reprezentată, însă caut și nutriție... încă nu am cumpărat nimic și deja fac a treia tură pe la standuri", spunea o altă doamnă prezentă la târg.

Nu doar localnicii au luat cu asalt pavilionul mobil din centrul orașului. Printre ei, un cetățean străin: "Eu nu vorbesc limba română dar am cumpărat niște cărți de beletristică în limba engleză, din epoca victoriană, sec. XIX; sunt la Oradea pentru activități de voluntariat adresate copiilor cu dizabilități".

Președintele onorific al Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea, poetul Ioan Moldovan, directorul revistei orădene Familia:

"Prezența în acest pavilion a unor edituri de mare prestigiu, etalarea cărților de mare valoare, sunt în măsură să incite publicul spre recuperarea unor chestiuni în carență: lectura. Sper din tot sufletul că, mai ales cei tineri, vor fi prezenți în aceste zile, nu doar ca să privească, ci și să dobândească carte, pentru că acestea constituie o avere lăuntrică spirituală a fiecăruia. Publicul cred că trebuie format și la această oră nu cred că există un public masiv pentru întâlnirea cu un asemenea eveniment, dar să nădăjduim că acest punct de pornire se va constitui într-o tradiție benefică. Permanentizarea sa este chiar cheia succesului și cheia soluției a ceea ce spuneam că se numește criza culturii".

Târgul de carte Gaudeamus Oradea poate fi vizitat zilnic, în caravana amplasată în Parcul 1 Decembrie. Programul de vizitare al târgului este de miercuri până sâmbătă, între orele 10:00 și 20:00 și duminică, între orele 10:00 și 15:00.

Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.