Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Oaza de muzică - între Maria Tănase și Grigore Leșe!

Publicat: luni, 24 Februarie 2014 , ora 9.24
Ultima săptămână a lui februarie aduce la microfonul Radio România Cultural tradiția și tinerețea eternă a muzicii noastre!
De Dragobete, luni 24 februarie, dedicăm o ediție specială lansării dublului album MARIA TĂNASE Cântece populare 1953-1961 . Ultima producție a Editurii Casa Radio conține (pe lângă cele 40 de piese antologice ale Mariei Tănase) și un interviu relizat la Radio România în 8 ianuarie 1960. O vom asculta pe Maria Tănase cântând și mai ales vorbind despre locul în care s-a născut și despre cântecele sale.
Marți 25 februarie vine la microfonul Oazei de muzică tânărul violonist RĂZVAN STOICA. Aflat pe valul recunoașterii internaționale, muzicianul este laureat în 2013 la concursul "New Talent" de la Bratislava (cea mai importantă competiție pentru tineri instrumentiști între 18 și 28 ani derulată sub semnul Uniunii Europene de Radio). Răzvan Stoica este primul muzician român care reușește această performanță în istoria de 44 de ani a competiției.

După 30 de ani de la înființare și 20 de ani de la destrămare, trupa BASORELIEF s-a decis să se reunească pentru un album nou: Ploaie în Macondo (unii spun că-i jazz-rock, alții că e fusion, alții că ar fi progresiv instrumental). Concertul de lansare de la teatrul Excelsior este prefațat miercuri 26 februarie de un interviu în direct la Radio România Cultural.

Joi 27 februarie, NICOLAE FERARU vine la microfonul Oazei de Muzică. Și bunicul, și tatăl au fost lăutari profesionști iar Nicolae Feraru cântă la țambal de la 6 ani; acum are 64… Cel căruia pe vremea lui Ceaușescu i s-a spus că este " prea negru pentru televizor" a primit premiul pentru excelență în muzică, în SUA. Președintele Barack Obama i-a scris,cu această ocazie: "Artele tradiționale și populare au puterea de a ne lărgi orizonturile și de a ne îmbogăți viața, ne unesc și ne amintesc că suntem oameni și unii și ceilalți Sper că ești mândru de contribuția ta la perpetuarea artei în America. Felicitări, încă o dată, pentru distincția primită! " Să notăm că pe lista propunerilor se aflau 165 de candidați și numai 9 au primit premiul- între ei, și Nicolae Feraru.
Ultima zi a lui februarie (vineri, 28) ni-l aduce ca mărțișor pe GRIGORE LEȘE! La 60 de ani abia împliniți, maramureșanul care a cântat cu câteva zile în urmă în Parlamentul European vine din nou la microfonul Oazei să cânte din voce și din fluier, să vorbească despre tradiția adevărată și pervertirea ei în/prin modă,despre concertul său aniversar de la Baia Mare, cu Gheorghe Zamfir invitat de onoare!
O săptămână plină de muzică frumoasă și adevărată, cu invitați unul și unul!

OAZA DE MUZICĂ la Radio România Cultural! (14,05-14,30). Realizator: Sorina Goia