Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio Cluj: călătorie în timp, între fonotecă și sala de concerte

Publicat: vineri, 14 Februarie 2014 , ora 11.44

Studioul regional Radio România Cluj a lansat CD-ul intitulat 44 de duouri pentru vioară și zona lor de obârșie. Albumul reunește cele 44 de duouri de Béla Bartók și cântecele populare care le-au inspirat. 25 de melodii sunt interpretate de Réka Bárdos, celelalte fiind înregistrări de fonograf, culese de compozitorul însuși, în perioada 1907-1916.

Inițial duourile erau concepute ca exerciții pentru elevii Școlii de vioară, la cererea lui Erich Dolfein, renumitul pedagog și istoric al muzicii. Dorința era de a oferi o suită variată cu un grad de dificultate in crescendo, dar cu teme ușoare și plăcute, culese și prelucrate din folclor. Alături de cântecele maghiare, se regăsesc aici și melodii românești, sârbești, slovace, rutene, chiar și o piesă arabă culeasă în Algeria.

Înregistrările au fost realizate în majoritate în vara anului trecut, în sala de concerte a Radio Cluj, 14 piese recuperate din fonoteca studioului datând din anii '80. Astfel, albumul constituie și un document cu conotații sporite, violonistul Albert Márkos fiind pilonul de bază al proiectului, secondat de Antal Rónai, în cazul înregistrărilor de arhivă, și de către Melinda Béres, în cele recente. CD-ul se adresează atât melomanilor, cât și profesorilor de muzică, dar... desigur și celor care sunt la începutul unei cariere de instrumentist.

Prezentarea albumului a avut loc la Cluj-Napoca într-un cadru festiv și select, în preajma Zilei Mondiale a Radioului, iar acțiunea face parte din suita de evenimente organizate sub egida Radio Cluj la 60 de ani.

Coordonator proiect: Judit Benkő, redactor Radio România Cluj

Inginer de sunet: Călin Fărcaș/ Viktor Porzsolt

Consultant artistic: Alpár Kostyák

Susținători: Radio România Cluj, Fundația Communitas, Asociația Donat 160 Egyesület