Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

La Radio România Cultural tradiția emisiunilor-maraton se păstrează!

Publicat: miercuri, 19 Decembrie 2012 , ora 10.44

Într-o perioadă în care datinile sărbătorilor de iarnă pierd teren în favoarea consumerismului, în care valorile sunt uitate în favoarea divertismentului facil, Radio România Cultural este, în spațiul sonor, o alternativă unică, oferind ascultătorilor săi în dar, zile și nopți de teatru, muzică, poezie, emisiuni de calitate, adunate sub forma unor maratoane tematice.

Între 22 decembrie 2012 și 6 ianuarie 2013, 24 de ore din 24, ascultătorii din toată țara vor avea acces la un meniu radiofonic de sărbători 100% valoric, cuprinzând cele mai fine și atent selecționate ingrediente.

Astfel, pe 22 decembrie, ascultăm de la ora 0.00 până la ora 24.00, poveștile celor ce în România, sau în afara ei, fac performanță în domeniile lor. Dacă au plecat, ce le-a oferit țara de adopție? Ce ar trebui să le ofere România pentru a se întoarce? Există o "vârstă a reîntoarcerii"? Dacă au rămas, de ce au ales să rămână? Sunt întrebări la care, de-a lungul anului 2012, au răspuns invitații noștri pe care îi reunim acum într-un Maraton "Născut în România".

Dar muzica este poate cea mai importantă în această perioadă și, dacă nu ați plecat nicăieri sau din contră, sunteți pe drum, vă invităm să calătoriți sonor cu noi pe 23 decembrie când difuzăm Maratonul "Călătorie muzicală în jurul lumii"

Am rămas fideli sloganului "Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru" și știm că ne împărtășiți pasiunea, așa că în meniul de sărbători, la loc de cinste este teatrul la microfon care trebuie însă condimentat cu muzică de calitate. Puneți sub brad aparatele de radio, căci pe 24 decembrie vă veți delecta cu un Maraton de teatru și muzică de Ajun, iar pe 25 decembrie cu un Maraton de teatru și muzică de Crăciun.

Teatrul Național Radiofonic a adunat, de-a lungul anilor, un portofoliu impresionant de spectacole excepționale pe care, prin seria de maratoane teatrale - difuzate la Radio România Cultural pe 26, 28 decembrie 2012 și 3, 5 ianuarie 2013- cuprinzând montări din anii `50-`60, `70, `80, `90, vi le readucem în atenție.

Vă oferim creații memorabile, de care poate că vă era dor… vă lăsăm să descoperiți spectacole minunate, gândite și realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură și inteligență a expresiei artistice de către personalități ale regiei radiofonice, precum: Mihai Zirra, Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Titi Acs, Elena Negreanu, Ion Vova, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Leonard Popovici.

Dar nu este deloc întâmplător faptul că marii regizori ai teatrului românesc au simțit nevoia să ofere publicului și câte o variantă radiofonică a montărilor de referință pe care le-au creat pentru scenă… De aceea, ne-am gândit că un repertoriu al spectacolelor radiofonice de vârf n-ar putea omite spectacolul lui Lucian Pintilie - "Inima mea este pe înălțimi" de William Saroyan, montat la Teatrul Bulandra și devenit apoi, prin transpunere sonoră, una dintre producțiile auditive de marcă ale anilor '60… La fel, au constituit montări excepționale atât pe scenă, cât și la Radio: "Mamouret" de Jean Sarment, cu Lucia Sturdza Bulandra, sau "Cum vă place" de William Shakespeare, spectacolul lui Liviu Ciulei, care a marcat, în 1961, reteatralizarea teatrului și care, după doar un an, a fost înregistrat și pentru teatrul la microfon… sau "Furtuna" de William Shakespeare, montare realizată tot de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra și regândită ulterior pentru Radio, cu aceeași distribuție alcătuită din mari actori: George Constantin, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florian Pittiș, Ion Caramitru…

După atâta petrecere de Crăciun, dacă v-ați săturat de zgomot și vreți armonie, noi vă oferim o oază de bucurie întinsă pe 24 de ore: în 27 decembrie va fi Maraton "Oaza de muzică" - best of 2012.

Dar pentru că sărbătorile au poezia lor, pentru 29 decembrie v-am pregătit un Maraton de poezie și jazz, menit să vă ofere doar o mică parte din zestrea sonoră a radioului.Timp de 24 de ore vom difuza poezie românească și străină în sunetele pline de rafinament ale muzicii de jazz.Versurile vor fi rostite fie de înșiși autorii lor, fie de vocile unor mari actori de ieri și de azi. Sporul de autenticitate va fi dat și de faptul că pe parcursul maratonului sunt prezentate înregistrări din spectacole cu public în cadrul cărora poeți importanți de azi au citit din creația lor. Momente de indiscutabilă bucurie vor fi și atunci când pe calea undelor îi veți putea urmări pe unii dintre marii noștri actori care, în mod obișnuit, v-au desfătat sau vă desfată încă prin spectacole de teatru și în film.

Tot muzica ne va relaxa în ultimele zile ale anului: pe 30 decembrie va fi Maraton de muzică de film, iar ultima zi a lui 2012 este plină de optimism căci pe 31 decembrie ascultăm Maratonul de operă și operetă "Viața e frumoasă".

Pe 1 ianuarie însă vom fi în lumea lui Caragiale cu spectacole memorabile, căci cum să începem mai bine anul decât cu o porție de râs dar și de profundă reflecție în același timp? Maratonul Caragiale vă dă prilejul să reascultați piese mai vechi sau foarte noi, căci deși anul 2012 a fost cel aniversar, ne va face mare plăcere să ne amintim de Caragiale și lumea lui și în 2013.

Pe 2 ianuarie vă invităm la dans căci se vor întrece la maraton "Greii muzicii ușoare românești" iar pe 4 ianuarie, timp de 24 de ore, se vor învârti pe platan "Discuri de cinci stele".

Pentru că tot anul 2012 ne-a plăcut să spunem povești și pentru că dumneavoastră ați apreciat de exemplu un verb care are miros, o locuțiune substantivală care țipă sau un adverb care-ți evocă instantaneu culoarea violet, am adunat emisiunile Storymania într-un volum radiofonic ce se va difuza pe 6 ianuarie, când încheiem seria maratoanelor.