Arhivă : Evenimente Înapoi

'La Favorita' cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 11.30

În continuarea tradiției instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu o distribuție de excepție, vineri, 29 ianuarie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio prezintă La Favorita, creație a compozitorului italian Gaetano Donizetti. Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, o pleiadă de artiști lirici sunt invitați pe scena Sălii Radio, în frunte cu mezzosoprana Ruxandra Donose (în rolul Leonorei).

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte și spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall - New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House "Covent Garden", Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul "La Fenice" - Veneția, Filarmonica din Berlin etc. În repertoriul vocal-simfonic, Ruxandra Donose a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle - Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Îi veți aplauda de asemenea pe scena Sălii Radio pe artiștii lirici Cosmin Ifrim, Diana Țugui, Șerban Vasile, Sorin Drăniceanu și Liviu Indricău, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.

La Favorita, partitura lui Donizetti, este bazată pe o poveste de dragoste într-un triunghi amoros, implicându-l pe regele Castiliei, amanta sa și iubitul acesteia, acțiune plasată în Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure în Spania și a luptelor între Stat și Biserică.

Dirijorul David Crescenzi a fost numit din septembrie 2014 director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo. În luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania și Franța cu Bergische Symphoniker, în același an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro și a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn - Elveția.

Tenorul Cosmin Ifrim a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena în perioada 2000-2008 și a abordat roluri ca Lord Cecil în Roberto Devereux, Rinuccio în Gianni Schicchi, Beppe în I Pagliacci, Fenton în Falstaff. În stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata în Londra, Maribor și Atena. Un moment de vârf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrări Stabat mater de Rossini, alături de Filarmonica din Israel.

Soprana Diana Țugui are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina ș.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalități ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistică a baritonului Șerban Vasile a însemnat colaborări cu Opera Națională București, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol susținut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine, în care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul Sorin Drăniceanu a concertat pe importante scene din țară, precum și în Germania, Olanda, Italia, Franța, Belgia, Elveția. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrări, iar cel liric include roluri în opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, ș.a.

Tenorul Liviu Indricău este solist al Operei Naționale București și a colaborat cu Opera Națională și Filarmonica Moldova din Iași, Teatrul Masca din București, Filarmonica "George Enescu" din București. A efectuat turnee în Israel, Elveția, Coreea de Sud și Germania.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com